Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο τραπέζι ευρωομόλογα και επαναγορά του χρέους

7 Ιούλιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Nέες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους εξετάζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πιστωτές της χώρας, όπως αποκαλύφθηκε μετά τη συνάντηση κορυφαίων τραπεζιτών στο πλαίσιο του Institute of International Finance (IIF) χθες στο Παρίσι.

Την ίδια ώρα επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση για δημιουργία ευρωομολόγου αλλά και ειδικού ταμείου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Πριν τη συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλός του Τσαρλς Νταλάρα υποστήριξε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ότι πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου (fund) ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Ουσιαστικά ο κ. Νταλάρα προτείνει στους πιστωτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αντί να λάβουν νέους τίτλους έκδοσης Eλληνικού Δημοσίου, να βγουν και να αγοράσουν μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Ο κ. Νταλάρα επανήλθε μετά το πέρας της συνάντησης του IIF δηλώνοντας ότι οι πιστωτές εξέτασαν «μια σειρά προτάσεων» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτή που έχει καταθέσει η γαλλική πλευρά. Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα «ήταν μια καθ' όλα εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία εξετάσαμε όλες τις προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Πάντως δεν δαπανήσαμε πάρα πολύ χρόνο στο να εξετάσουμε κάποια συγκεκριμένη πρόταση», ενώ πρόσθεσε ότι η τελική λύση ενδεχομένως να περιλαμβάνει τμήματα της γαλλικής πρότασης αλλά και επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Eπισήμανε ότι ακόμη και σε περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης εκλάβουν την μετακύλιση του ελληνικού χρέους ως «επιλεκτική χρεοκοπία», κάτι τέτοιο –αν και δεν είναι επιθυμητό να συμβεί– δεν θα αποτελούσε «καταστροφή» για τις ελληνικές προοπτικές.

«Καλό θα ήταν να μην εκτροχιάσουμε την προσπάθεια της Ελλάδας να επιλύσει την κρίση χρέους της, με το να χαρακτηρίσουμε την όλη διαδικασία ως “επιλεκτική χρεοκοπία”. Ακόμη όμως και εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα πρόκειται για κάτι καταστροφικό», υπογράμμισε ο κ. Νταλάρα.

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου έως τα τέλη του 2012. «Oλοι ανησυχούμε για τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Η έκδοση ευρωομολόγου θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή λύση, εφόσον όμως αποτελεί “μέρος” ενός συνολικού πακέτου οικονομικής διακυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Ρεν.

Oσο για τη Γερμανία, φρόντισε χθες διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών Γιόεργκ Ασμουσεν να επαναφέρει και αυτή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση για ανταλλαγή (swap) ελληνικών ομολόγων.

«Tο σχέδιο (μετακύλισης του ελληνικού χρέους) που έχουν προτείνει κάποιες τράπεζες παραμένει καλή βάση για συζήτηση και εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό», δήλωσε ο κ. Ασμουσεν στην τηλεόραση του Reuters, προσθέτοντας: «Aλλά μια και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δείχνουν ότι θα θεωρήσουν όρους (όπως περιλαμβάνονται) στη γαλλική πρόταση ως “επιλεκτική χρεοκοπία”, μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι και άλλες επιλογές, όπως την ανταλλαγή ομολόγων».

Ο κ. Ασμουσεν επίσης σημείωσε: «Πρώτα θα πρέπει να εξεταστεί πώς μπορεί να τροποποιηθεί η γαλλική πρόταση, έτσι ώστε να παραμείνει ελκυστική στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αλλά ένα στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί είναι το επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα, γιατί όσο υψηλότερο είναι τόσο πιο αρνητικό θα είναι για τη διατηρησιμότητα του χρέους της χώρας».




Πηγή: www.express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης