Αποτελέσματα live αναζήτησης

Θερινός νομοθετικός οργασμός.

6 Ιούλιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Σε αγώνα δρόμου επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει εντός των ασφυκτικών προθεσμιών τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να κινητοποιήσει άμεσα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Θερινός νομοθετικός οργασμός.

Σε αγώνα δρόμου επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει εντός των ασφυκτικών προθεσμιών τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να κινητοποιήσει άμεσα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Στην πλατεία Συντάγματος σήμανε χθες συναγερμός με τη διυπουργική επιτροπή να οργανώνει τον συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων για τις εξαιρετικά κρίσιμες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, στις ΔΕΚΟ, το ασφαλιστικό, την ενέργεια και την υγεία.

Σε αγώνα δρόμου επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων επιδίδεται η κυβέρνηση, στοχεύοντας αφενός να ολοκληρώσει εντός των ασφυκτικών προθεσμιών τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, αφετέρου να κινητοποιήσει άμεσα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων έτσι ώστε, κάνοντας το φθινόπωρο «ταμείο», να διαπιστώσει τα ακριβή περιθώρια των δημοσιονομικών της ελιγμών. Αρωγό στην όλη προσπάθεια θα έχει την τεχνική βοήθεια των δανειστών μας για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο θερινός συναγερμός έχει σημάνει για τα καλά στην πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιήθηκε χθες διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο με αντικείμενο τον συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων για την εφαρμογή του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και του εφαρμοστικού νόμου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών με συνεντεύξεις του σε διεθνή πρακτορεία υπογράμμιζε ότι μέχρι τις 11 Ιουλίου θα έχει συσταθεί το ΔΣ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμο προς δημοσιοποίηση και το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στο Reuters, το ΔΣ του Ταμείου θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, διότι χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά στην αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, στη συγχώνευση των εφοριών, στην ανάθεση διαμεσολαβητικού ρόλου στην είσπραξη των φόρων σε λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΓΓΠΣ για τη διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων και στον έλεγχο των συναλλαγών.


ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο βάρος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής δόθηκε στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, καθώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες πρέπει να αναληφθούν πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η εισήγηση των χρονοδιαγραμμάτων θα καθορισθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η διυπουργική επιτροπή θα λειτουργεί τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και γενικών γραμματέων για τη συνεχή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος και του καταλόγου των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά και αν η κυβέρνηση επιθυμεί να πείσει τρόικα και αγορές ότι είναι αποφασισμένη να «ανοίξει» τα μεγάλα μέτωπα της οικονομίας και να φέρει εις πέρας τις εξαιρετικά κρίσιμες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, στις ΔΕΚΟ, στο ασφαλιστικό, στην ενέργεια, στην Υγεία και το φορολογικό καθεστώς θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για την επίτευξη των στόχων.

Ειδικότερα, από τον τρέχοντα μήνα κιόλας και μέχρι το τέλος η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των κάτωθι δράσεων, ανάλογα με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.


ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

* ΔΕΚΟ

- Ιούλιος: Νομοσχέδιο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

- Τρίτο τρίμηνο 2011: Συγχωνεύσεις/λουκέτα και σχέδιο για νέες μειώσεις μισθολογικών και άλλων δαπανών και επανεξέταση των τιμολογίων. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει μηδενίσει το έλλειμμά της - έκθεση για τη απελευθέρωση των ΚΤΕΛ.


* ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

- Ιούλιος: Μεταφορά εξειδικευμένου προσωπικού από την ΤτΕ στα τμήματα ελέγχου των τραπεζών.

- Επάνδρωση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Υπογραφή μνημονίου μεταξύ ΤτΕ και ΤΧΣ για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους και την ανταλλαγή πληροφοριών.

- Σεπτέμβριος: Οδηγία της ΤτΕ προς τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και αναδιαρθρώσεις.


* ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

- Ιούλιος: Σύσταση γενικής γραμματείας Real Estae Development.

- Αύγουστος: Υιοθέτηση πλάνου για τον τουριστικό τομέα (τουριστική κατοικία) με το νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης των ακινήτων της ΕΤΑ.

- Τρίτο τρίμηνο 2011: Νομικό πλαίσιο για τη γρήγορη παραχώρηση γης και την επιτάχυνση της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας.


* ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

- Τρίτο τρίμηνο 2011: Μελέτη με την επίδραση που είχε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην ανταγωνιστικότητα - Προσχέδιο νόμου για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.


* ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ

- Τρίτο τρίμηνο 2011: Ορισμός νέων μέτρων για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011 εφόσον κριθεί απαραίτητο - Παροχή τεχνικής βοήθειας από τρόικα.


* ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

- Τρίτο τρίμηνο: Σύσταση γενικής - κεντρικής διεύθυνσης για τη συλλογή των χρεών των υψηλών εισοδημάτων - Αναδιάρθρωση εφοριών κλείσιμο 200 ΔΟΥ.

- Σεπτέμβριος: Λειτουργία φορολογικών δικαστηρίων και νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


* ΥΓΕΙΑ

- Τρίτο τρίμηνο 2011: Εκθεση για την ορθολογικότερη διαχείριση του προσωπικού στον χώρο της υγείας - Εσωτερικοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία.


* ΔΑΠΑΝΕΣ

- Ιούλιος: Ορισμός προσόντων και υποχρεώσεων των ελεγκτών που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία.

- Τρίτο τρίμηνο 2011: Σύσταση γενικών διευθύνσεων οικονομικών υποθέσεων σε όλα τα υπουργεία.


* ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

-Τρίτο τρίμηνο 2011: Ελεγχος και αναθεώρηση των κοινωνικών προγραμμάτων (κοινωνικές παροχές)

- πρώτη φάση αλλαγής της δημοσίας διοίκησης.


* ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

- Ιούλιος: Νέο μισθολόγιο και σχέδιο ορθολογικότερης διαχείρισης του προσωπικού έως το 2015 - στοιχεία για είσοδο/έξοδο και μετατάξεις στο Δημόσιο.


* ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

- Τρίτο τρίμηνο 2011: Ολοκλήρωση αναλογιστικών μελετών για όλα τα επικουρικά ταμεία και κατάρτιση σχετικού νόμου.

- Αύγουστος: Αναθεώρηση καθεστώτος αναπηρικών συντάξεων.


* ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

- Ιούλιος: Νομοσχέδιο για τη δημιουργία της αρχής που θα διαχειρίζεται όλες τις προμήθειες στο Δημόσιο.

- Τρίτο τρίμηνο 2011: Τοποθέτηση αρχής προμηθειών


* ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

- Ιούλιος: Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.


* ΑΝΑΠΤΥΞΗ

- Ιούλιος: Εκθεση για τη συνεισφορά του τουριστικού και του εμπορικού τομέα στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

- Τρίτο τρίμηνο 2011: Νομοσχέδιο για την υλοποίηση των προτάσεων της έκθεσης για την ανάπτυξη του τουριστικού και του εμπορικού τομέα - Θεσμικό πλαίσιο για την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών.


* ΕΝΕΡΓΕΙΑ

- Ιούλιος: Νομοσχέδιο για την ανεξάρτητη διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων.


ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Εως τις 11 Ιουλίου αναμένεται να συγκροτηθεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο θα διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ στις συνεδριάσεις του θα παρίστανται, ως παρατηρητές, δύο εκπρόσωποι, από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δύο εκπρόσωποι θα έχουν ωστόσο ενισχυμένο ρόλο στο συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε περιπτώσεις εμπλοκών στη διαδικασία αποκρατικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων. Η διάρκεια του Ταμείου θα είναι εξαετής, που μπορεί, πάντως να παραταθεί εφόσον ο σκοπός του δεν έχει εκπληρωθεί. Το Ταμείο έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων των δημόσιων επιχειρήσεων, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ.

Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία μπορούν να είναι μετοχές, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης σε ακίνητα ή ακίνητα που περιλαμβάνονται ήδη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεταβιβάζονται στο Ταμείο κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή. Στο Ταμείο παρέχεται η δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα του Δημοσίου, να παρέχει εγγυήσεις στο Δημόσιο (όχι εμπράγματες) για να δανείζεται είτε από την αγορά είτε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και να εκδίδει ομόλογα που θα τα ανταλλάσσει με αυτά του κράτους.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μ. Παπαϊωάννου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Χ. Παμπούκης, καθώς και ο υφυπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ντ. Ρόβλιας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Τιμοσίδης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ι. Μαγκριώτης και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης.

Πηγή  Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης