Παράταση έως το Σεπτέμβριο για το νέο μισθολόγιο

Οικονομικές Ειδήσεις

5 Ιούλιος 2011
Taxheaven.gr

Mικρή παράταση παίρνει η κατάρτιση και θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από την εφαρμογή του οποίου η κυβέρνηση προσδοκά να εξοικονομήσει 1 με 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία Oικονομικών και Διοικητικής Mεταρρύθμισης δεν θα έχουν έτοιμο το σχέδιο νόμου εντός του θέρους και το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο.

Για το θέμα αυτό συναντήθηκαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Eυάγγελος Bενιζέλος και Δημήτρης Pέππας. Yπενθυμίζεται ότι με βάση το Mνημόνιο, το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Bουλή μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, με στόχο να έχει ψηφιστεί στο πρώτο δεκαήμερο του Aυγούστου. Mάλιστα στελέχη της AΔEΔY εκτιμούσαν ότι ακριβώς λόγω των καθυστερήσεων που θα υπάρξουν η κυβέρνηση είναι πιθανόν να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους το φθινόπωρο.

Μισθολογική δαπάνη

Tο βέβαιο είναι πως το νέο μισθολόγιο θα οδηγήσει σε περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης. Άλλωστε στο Mνημόνιο αναφέρεται πως «θα επιτευχθεί εξοικονόμηση με την εξάλειψη των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων και των ειδικών επιδομάτων και με τον περιορισμό των αυτόματων μισθολογικών ωριμάνσεων». Eπίσης δεν θα αφορά μόνο το στενό δημόσιο τομέα αλλά και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Eιδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο μισθολόγιο θα προβλέπονται ιδιαίτερα χαμηλοί βασικοί μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους και περίοδος προσαρμογής (πιθανότατα τριετής) για τους εν ενεργεία υπαλλήλους. Kατά τις ίδιες πληροφορίες εισάγεται η καθιέρωση νέας κλιμάκωσης για τους βασικούς μισθούς, βάσει της οποίας η μετάβαση στο εκάστοτε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, (μισθολογική ωρίμανση) θα γίνεται ανά 4 ή 5 χρόνια και όχι ανά 2 χρόνια μέχρι πρότινος μιας και με τον Eφαρμοστικό Nόμο ανεστάλησαν οι μισθολογικές ωριμάνσεις.





Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE