Θα χτίζουν όπου θέλουν για 50 χρόνια.

Οικονομικές Ειδήσεις

4 Ιούλιος 2011
Οι όροι για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας. Taxheaven.gr

Γη και ύδωρ στους επενδυτές που θα αξιοποιήσουν τη δημόσια ακίνητη περιουσία, με σοβαρές παρεκκλίσεις από τη χωροταξία και την πολεοδομική νομοθεσία, προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος που ανοίγει το χορό των αποκρατικοποιήσεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα σημεία του νόμου, τα οποία δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» και τα οποία θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να εξειδικεύσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί:

Η επιχειρούμενη παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια, χωρίς να διασφαλίζεται ο σεβασμός στον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, που προμηνύει το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες.
Η καθιέρωση υπερδιπλάσιων συντελεστών δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές, ανοίγοντας το δρόμο σε τουριστικές επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα κλπ.]
Προβλέπονται μεγάλες παρεκκλίσεις από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό και στο ύψος των κτιρίων, το οποίο μπορεί επίσης να τροποποιείται κατά το δοκούν με προεδρικά διατάγματα.
Γκρίζες ζώνες προκύπτουν στη σύσταση του θεσμού της «επιφάνειας». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα έχει το δικαίωμα να χτίζει στην επιφάνεια μιας έκτασης, χωρίς να έχει την ιδιοκτησία. Με τον τρόπο αυτό η έκταση θα παραμείνει δημόσια, αλλά ο ιδιώτης ια την εκμεταλλεύεται για 50 χρόνια.
Ο νόμος χαλαρώνει τους όρους δόμησης σε εκτάσεις που θα εφαρμοστεί ο θεσμός της επιφάνειας, οι οποίες θα μπορούν να αποκλίνουν από τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό κάθε περιοχής.
Τέλος, οι οικοδομικές άδειες εγκαταστάσεων που εμπίπτουν σε αξιοποίηση ακινήτων δημόσιας περιουσίας χορηγούνται από τον υπουργό Περιβάλλοντες μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή πλήρους φακέλου στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πηγή Newsbeast.gr