Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Κλείδωσε» η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

1 Ιούλιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Σε συμφωνία κατέληξαν, χθες, οι γερμανικές τράπεζες με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως προς το γενικό περίγραμμα του σχεδίου για το rollover του ελληνικού χρέους. Το σχέδιο στηρίζεται στη λογική που στις αρχές της εβδομάδας παρουσίασε ο πρόεδρος Σαρκοζί, αν και ακόμα εκκρεμεί η αποσαφήνιση επιμέρους σημείων, όπως η διάρκεια των νέων τίτλων.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σόιμπλε, η συμφωνία που έχει «κλειδώσει» μέχρι τώρα αφορά ελληνικά ομόλογα που λήγουν τουλάχιστον έως το 2014. Τα τελευταία αποτιμώνται σε 3,2 δισ. ευρώ (περί το 1 δισ. ευρώ κατέχει η Deutsche Bank, λιγότερα από 1 δισ. ευρώ η Commerzbank και 1,2 δισ. ευρώ η «κακή τράπεζα» που κληρονόμησε την περιουσία τραπεζών που κρατικοποιήθηκαν για να διασωθούν τα προηγούμενα χρόνια), ενώ μέχρι το 2020 λήγουν ομόλογα διπλάσιας αξίας. Ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε, επίσης, ότι πάνω από τα μισά ομόλογα (55%) που διαθέτουν οι γερμανικές τράπεζες λήγουν μετά το 2020. Το προσχέδιο συμφωνίας, επί του οποίου έγιναν χθες οι συζητήσεις και επήρθε συμφωνία, αφήνει ανοικτό το αν το rollover θα αφορά μόνο τους τίτλους που λήγουν μέχρι το 2014 ή όλους όσοι ωριμάζουν εντός της δεκαετίας.

Eurogroup

Τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, διαβεβαίωσαν ότι οι εκκρεμότητες θα αποσαφηνιστούν το προσεχές διήμερο, ώστε την Κυριακή στο Eurogroup να κατατεθεί ένα σαφές σχέδιο, επί του οποίου θα μπορέσουν να τοποθετηθούν οι υπουργοί Οικονομικών ώστε να καταλήξουν στο τελικό «πακέτο» χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, καθώς έκανε σημαντικά πρώτα βήματα στον τομέα των μέτρων περικοπών», δήλωσε ο πρόεδρος της Deutsche Bank. «Ξεκινάμε έχοντας ως βάση το γαλλικό σχέδιο, αλλά θα αναπτύξουμε μεταβολές και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε λύσεις που θα δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλους τους συμμετέχοντες». «Εξαιρετικά ενδιαφέρον βήμα», χαρακτήρισε νωρίτερα το γαλλικό σχέδιο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Έσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι η ΕΚΤ δεν συμμετέχει στις συζητήσεις, καθώς «μιλάμε για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και όχι για τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα». Καθώς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες του σχεδίου, «σε αυτή τη φάση η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα άποψη», κατέληξε ο κ. Τρισέ. Ο συνάδελφός του στη Διοίκηση της Τράπεζας, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, προσέθεσε ότι «αν και πρόκειται για ενδιαφέρουσα πρόταση, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ανταποκρίνεται στην απαίτηση αποφυγής οποιουδήποτε πιστωτικού γεγονότος».

Απαισιοδοξία

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, από την πλευρά του υποστήριξε ότι στο Eurogroup της Κυριακής δύσκολα θα υπάρξει τελική συμφωνία για το rollover, αλλά σίγουρα θα εγκριθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης.

Στον αντίποδα, απαισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP) στο Κοινοβούλιο, Ράινερ Μπρούντερλε, επιμένοντας στην άποψή του ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μια συνολική αναδιάρθρωση χρέους.





Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης