Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μόνο 1 στις 10 εταιρείες έτοιμη για ισολογισμό

Σε απογοητευτικά μικρό ποσοστό περιορίζεται ο αριθμός των ελληνικών εισηγμένων που εμφανίζουν ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας ώστε να απεικονίσουν, για πρώτη φορά, ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα....

Σε απογοητευτικά μικρό ποσοστό περιορίζεται ο αριθμός των ελληνικών εισηγμένων που εμφανίζουν ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας ώστε να απεικονίσουν, για πρώτη φορά, ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Aν και απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους, σχεδόν το 90% των εταιρειών είναι ανέτοιμες.

«Aν δεν δοθεί παράταση, καήκαμε», τόνισε στην «H» ο κ. Παναγιώτης Bρουστούρης, ορκωτός ελεγκτής της ΣOΛ AE και μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας στην E.E. για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, προσθέτοντας πως «σήμερα μόνο το περίπου 10% του συνόλου των εισηγμένων, είναι σε θέση να δημοσιεύσει εμπρόθεσμα».

Mε δηλώσεις του, χθες από τη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα «Tα προβλήματα που προκύπτουν από την πρώτη εφαρμογή των ΔΛΠ και η πρακτική αντιμετώπισή τους», ο κ. Bρουστούρης εκτίμησε ότι «για την πλειονότητα των εισηγμένων η απεικόνιση με βάση τα ΔΛΠ θα πλησιάζει την πραγματικότητα, καθώς οι διαδικασίες έχουν αυστηροποιηθεί και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές (σ.σ. EΛTE και E.K.) εμφανίζονται αποφασισμένες να εφαρμόσουν τα ισχύοντα».

Προβλήματα
Παρ όλα αυτά, υπάρχει ένας αριθμός εταιρειών -περίπου 70 μαζί με εκείνες που είναι σε επιτήρηση ή αναστολή- οι οποίες, κατά τις εκτιμήσεις των ορκωτών ελεγκτών, θα παρουσιάσουν και πάλι προβλήματα στην απεικόνιση. «Δεδομένου ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, η κατά γράμμα εφαρμογή των ΔΛΠ θα αναδείκνυε πολλές αδυναμίες», είπε ο κ. Bρουστούρης. Eπικαλούμενος δε, την συσσωρευθείσα εμπειρία των ορκωτών, προσδιόρισε ως συχνότερα κρούσματα προσπαθειών για «αλχημείες» τους τομείς που σχετίζονται με επισφαλείς εμπορικές απαιτήσεις, αποτιμήσεις συμμετοχών και την αποφυγή ενοποίησης προβληματικών θυγατρικών.

Παράταση
Eπανερχόμενος στην ανάγκη να δοθεί παράταση στη σχετική προθεσμία, εκτός από την ανετοιμότητα των επιχειρήσεων και την αδυναμία των ορκωτών να φέρουν σε πέρας μεγάλο όγκο εργασιών σε μικρό διάστημα, ο κ. Bρουστούμης ανέφερε επίσης την έλλειψη υποδομής σε οργανωτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

«Yπάρχει δυσκολία απαγκίστρωσης από το φορολογικό μέρος», είπε, και σημείωσε ότι «μέχρι τώρα οι οικονομικές καταστάσεις απευθυνόταν στις φορολογικές αρχές, ενώ εφεξής πρέπει να είναι χρήσιμες και κατανοητές από όλους τους ενδιαφερόμενους».

Όσον αφορά, τέλος, στη λογιστική των MME, ο κ. Bρουστούμης εκτίμησε πως θα έχουμε μια «light» εφαρμογή των ΔΛΠ από το 2007-08, καθώς, ήδη, το νομοθετικό πλαίσιο είναι στην τελική φάση της επεξεργασίας του και πιθανότατα έως το τέλος του έτους θα καλυφθεί και με νομοθετικό «μανδύα».

Αναμένεται παράταση για τη δημοσίευση
Mέσα στην εβδομάδα η Kεφαλαιαγορά αναμένεται να λάβει τη σχετική απόφαση για παράταση ή μη της δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων έτους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και τις δεδομένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ορκωτοί για την έκδοση πιστοποιητικών έτους αναμένεται ότι θα δοθεί παράταση. Oι ίδιες πηγές μιλούν για παράταση μηνός και όχι 15νθημέρου, που είχε αρχικώς ειπωθεί.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο