Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ιδιώτες εισπράκτορες για τους φόρους;

Βενιζέλος: Προτεραιότητα το νέο φορολογικό

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από το «πηγαδάκι» που σχηματίστηκε όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος διέσχισε την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών.

«Αν υπάρξει απόδοση των μέτρων και πάμε καλά με τα έσοδα και τα έξοδα, τότε με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενδέχεται να πάμε σε εκλογίκευση του ΦΠΑ», προανήγγειλε εξηγώντας ότι το νέο φορολογικό αποτελεί προτεραιότητα.

Όπως μάλιστα ανέφερε, δεν αποκλείεται να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής της επιτροπής που θα συσταθεί για να μελετήσει τις νέες ρυθμίσεις.

«Πεποίθησή μου, κάθε φορολογική δήλωση να είναι ένα πόθεν έσχες» είπε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών δείχνοντας ότι πρωταρχικός σκοπός είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες στο κομμάτι της εισπρακτικής δραστηριότητας των εφοριών.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε ακόμα και για το θέμα των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό.

Όπως γνωστοποίησε, είχε τηλεδιάσκεψη με την Ελβετή ομόλογό του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί το συνολικό ποσό των καταθέσεων «αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε πρόσωπα και τι μπορούμε να κάνουμε».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ssd | Ιουνίου 30, 2011 3:34 μ.μ. | Reply
“Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες στο κομμάτι της εισπρακτικής δραστηριότητας των εφοριών.”

Μία σύντομη Ιστορική Αναδρομή σύμφωνα με την υπάρχουσα Βιβλιογραφία κ, Καθηγητά.
Ήδη από τον 2ο αιώνα π.Χ., αλλά κυρίως την εποχή των «Αύγουστων», η ρωμαϊκή «Δημοκρατία» - μετέπειτα Αυτοκρατορία : ανέθετε την είσπραξη των φόρων σε Ιδιώτες. Οι οποίοι «αγόραζαν» -σπρώχνοντας βέβαια και το ανάλογο δωράκι σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της εποχής- την φορολογική πρόσοδο, προκαταβάλλοντας στα ταμεία του κράτους το τίμημα που είχε συμφωνηθεί.
Το κράτος δε, ήταν υποχρεωμένο να παράσχει κάθε δυνατό μέσο για την είσπραξη της προσόδου. Όπως στρατιωτικά κλιμάκια (ή και τμήματα όταν ήταν αναγκαίο), τόσο για την προστασία του φοροεισπράκτορα, όσο και για να καταστεί δυνατή η επιβολή του «αγορασμένου» φόρου σε φυσικά πρόσωπα-ιδιώτες και επαρχίες, οι οποίες συχνά - πυκνά εξεγείρονταν. Καθώς η άγρια φορολογία -αγόραζαν την φορολογική πρόσοδο 10 και εισέπρατταν 20-, η κακοδιοίκηση και άλλες καταστάσεις οδηγούσαν σταδιακά σε εξεγέρσεις άτομα και επαρχίες.
Η εκτίμηση της φορολογικής προσόδου γίνονταν με βάση τους απογραφικούς καταλόγους. Στην αρχαία Ρώμη η περιοδική απογραφή από την εποχή του Σερβίου Τυλλίου είχε επίσημο κρατικό χαρακτήρα και αποτελούσε τη βάση οποιασδήποτε διοικητικής ενέργειας. Κατά την περίοδο της Δημοκρατίας η απογραφή διενεργούταν ανά πενταετία με απαρίθμηση των προσώπων και των προνομίων τους, της ιδιοκτησίας τους και εξ αυτών τη φορολογία τους, σύμφωνα με τo "Lex Julia municipalis".
Αργότερα η ρωμαϊκή απογραφή επεκτάθηκε σ΄ όλη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, στην αρχή ανά δεκαετία και επί Μ. Κωνσταντίνου ανά 15ετία. Ενώ στις απογραφές εκείνες, περιλαμβάνονταν και οι γεννήσεις και οι θάνατοι, σύμφωνα με τον Τίτο Λίβιο.
Συχνό φαινόμενο τόσο επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όσο και επί Βυζαντίου -συνεχιστή της- παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι φορολογικές εισφορές να επιβάλλονται στην κοινότητα, αντί για κάποιο άρχοντα και αυτή με τη σειρά της να τις αποδίδεται στο κράτος.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο