Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Online κατάθεση για τις καταστάσεις προσωπικού

Αμεσα και... οn line -σε κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ- θα υποβάλουν, έως το φθινόπωρο, οι επιχειρήσεις τις καταστάσεις προσωπικού και όλες τις μεταβολές σε μισθούς και ωράρια εργασίας. Την κατάργηση της φυσικής παρουσίας των εργοδοτών στις υπηρεσίες και τη μείωση της γραφειοκρατίας (που ξεκίνησε με την ηλεκτρονική υποβολή στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων για την ασφάλιση του προσωπικού τους) φέρνει το επιχειρησιακό σχέδιο του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας. Το σχέδιο που προωθούν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχ. Χάλαρης θα ενιαιοποιεί, σε μια κοινή ηλεκτρονική βάση, όλες τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων «κουμπώνοντας» με το αντίστοιχο σύστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Καταγραφή

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνεται πλήρης και άμεση καταγραφή για:

-Την κινητικότητα του προσωπικού των επιχειρήσεων, δηλ. των απολύσεων, των προσλήψεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων.

-Τις συγκεντρωτικές καταστάσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, των συνθηκών εργασίας σε αυτές καθώς και της υπερωριακής απασχόλησης.

-Τις αλλαγές σε μισθούς και ωράρια εργασίας, ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση (με το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ) της υποχρεωτικής αναγγελίας των μεταβολών.

Διπλός έλεγχος

Η λειτουργία της ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης, πέρα από την απλούστευση των διαδικασιών για τη γνωστοποίηση των μεταβολών εργοδοτών και εργαζομένων, θα υποστηρίξει την επικοινωνία μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων ΣΕΠΕ - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διασταύρωση στοιχείων και εκτιμάται ότι θα περιορίσει δραστικά τα ηθελημένα και μη «λάθη» που γίνονται και έχουν κόστος (απώλειες εισφορών, καταβολή επιδομάτων σε μη δικαιούχους, εικονικές απολύσεις για τη λήψη επιδόματος κ.ά.). Μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής βάσης θα καταχωρούνται και θα ελέγχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ (προσωπικά στοιχεία, ειδικότητα, κ.λπ.), οι αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού. Μεταξύ των άλλων θα ελέγχονται και θα ενημερώνονται:

-Το μητρώο επιχειρήσεων / εργοδοτών.
-Το μητρώο παραρτημάτων επιχειρήσεων.
-Το μητρώο εργαζομένων (ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.
-Οι σχέσεις εργοδοτών - εργαζομένων (βάσει πρόσφατων ΑΠΔ) κ.ά.
-Το μητρώο των ανέργων.

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή επιβάλλει:

1. Τη δήλωση των νεοπροσλαμβανόμενων (πριν αναλάβουν εργασία), των αλλαγών σε μισθούς (μειώσεις με ατομικές συμβάσεις) και σε ωράρια τα οποία συμφωνούν οι εργοδότες με τους εργαζομένους τους.

2. Αν η επιχείρηση αλλάξει νόμιμο εκπρόσωπο ή υπάρξει μεταβολή των αποδοχών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού μόνο ως προς τα νέα στοιχεία, κατά περίπτωση, εντός 15 ημερών. Σε περίπτωση πρόσληψης νέου εργαζομένου και σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει, γραπτά ή ηλεκτρονικά, συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού μόνο ως προς τα νέα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα πρόσληψης ή της αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους».

3. Την αναγγελία στον ΟΑΕΔ μέσα σε 8 ημέρες (όπως και σήμερα) κάθε οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο