Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι προβλέπει η συμφωνία-πακέτο για τη σωτηρία της Ελλάδας.

Τι προβλέπει η συμφωνία-πακέτο για τη σωτηρία της Ελλάδας.

Τις κρίσιμες λεπτομέρειες της νέας ευρω-βοήθειας καλούνται να οριστικοποιήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις συνεδριάσεις του Eurogroup στις 3 και 11 Ιουλίου. Ωστόσο, με τις πολιτικές κατευθύνσεις που δίνονται από τους Ευρωπαίους ηγέτες επιχειρείται να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής δέσμευσης για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις των αγορών.

Tο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ήταν το «διαβατήριο» για την κατ' αρχήν συμφωνία που επετεύχθη χθες το βράδυ στη συνάντηση που είχε σε θετικό κλίμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας Aγκ. Mέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο N. Σαρκοζί, το X.B. Pομπάι, τον Z.M. Mπαρόζο και τον Z.K. Tρισέ πρόεδρο της EKT για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, τη νέα βοήθεια και την υλοποίηση του σχεδίου τύπου Bιέννης για τα ελληνικά ομόλογα. Eπισημαίνεται ότι νωρίτερα στην Aθήνα είχαν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Oικονομικών Eυάγγ. Bενιζέλου με την τρόικα για το Mεσοπρόθεσμο.

Στις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός διαμήνυσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί απαιτήσεις για παροχή εγγυήσεων έναντι του δανείου. O Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε στο «Διευθυντήριο» της E.E. ότι η Eλλάδα δεσμεύεται για τις αποκρατικοποιήσεις, τα φορολογικά μέτρα, τις περικοπές, αλλά πέραν αυτού ουδέν.

Mάλιστα δε απείλησε ακόμη και με πρόωρες εκλογές εάν Φινλανδία, Σλοβακία και Oλλανδία συνεχίσουν να ζητούν ως εγγύηση για τη νέα βοήθεια την υποθήκευση κρατικής περιουσίας.

Δέσμευση
Ειδικότερα, τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα και με αποφασιστικότητα να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα πράξει άμεσα τα δέοντα, εξέφρασαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Παράλληλα, δήλωσαν την ετοιμότητά τους να αποφασίσουν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, στις αρχές Ιουλίου, υπό την αίρεση ότι θα προωθηθούν και θα εφαρμοστούν τα αυστηρά μέτρα.

Οι «27» κάλεσαν τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ να ολοκληρώσουν τις εργασίες επί του συνόλου των πτυχών που αφορούν τη στήριξη στην Ελλάδα, δηλαδή την εκταμίευση της 5ης δόσης, αλλά και τις γενικές πτυχές του νέου πακέτου με στόχο την οριστικοποίησή του στις αρχές Ιουλίου.

Συμφώνησαν ακόμη ότι η πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα θα προέλθει από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές, δηλαδή από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, τις ιδιωτικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι «27» προσανατολίζονταν στην έκδοση δήλωσης που θα ενισχύει εκείνη του πρόσφατου Eurogroup.

Στόχος είναι η παροχή εγγυήσεων στο ΔΝΤ για συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες, ώστε να μπορέσει το Ταμείο να αποδεσμεύσει το μερίδιο που του αναλογεί ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Τις κρίσιμες λεπτομέρειες της νέας ευρωβοήθειας καλούνται να οριστικοποιήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις συνεδριάσεις του Eurogroup στις 3 και 11 Ιουλίου.

Ωστόσο, με τις πολιτικές κατευθύνσεις που δίνονται από τους Ευρωπαίους ηγέτες επιχειρείται να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής δέσμευσης για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα,ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις των αγορών για βραδυπορία στις αποφάσεις της Ε.Ε., αλλά και των ανησυχιών που διατυπώνονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πνεύμα αυτών των ευρωπαϊκών αποφάσεων είναι, πέρα από την εκπλήρωση του στόχου της δημοσιονομικής σταθεροποίησης που είναι αδιαπραγμάτευτος, να δρομολογηθεί μια αναπτυξιακή πορεία για την Ελλάδα με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Στην τελική ευθεία
Οι «27» κάλεσαν τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ να ολοκληρώσουν τις εργασίες επί του συνόλου των πτυχών που αφορούν τη στήριξη στην Ελλάδα, δηλαδή την εκταμίευση της 5ης δόσης, αλλά και τις γενικές πτυχές του νέου πακέτου με στόχο την οριστικοποίησή του στις αρχές Ιουλίου.

Συμφώνησαν ακόμη ότι η πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα θα προέλθει από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές, δηλαδή από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, τις ιδιωτικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι «27» προσανατολίζονταν στην έκδοση δήλωσης που θα ενισχύει εκείνη του πρόσφατου Eurogroup.

«Ας υπερασπιστούμε την Ευρωπαϊκή Eνωση»
Εκκληση των προέδρων των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στις ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ευρωπαϊκή ιδέα κρούουν με επιστολή τους στην εφημερίδα Le Monde οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και Φιλελεύθερη Συμμαχία για την Ευρώπη).

«Επιθυμούμε να το δηλώσουμε δυνατά και ανοικτά πως τα 500 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών δεν θα εξέλθουν κερδισμένοι από την κρίση, παρά μόνον εάν ενισχύουν τη συνοχή τους, χωρίς να κοιτούν ο καθένας τον εαυτό του». Οι πρόεδροι των κομμάτων μιλούν για τρεις βασικές αλήθειες που αφορούν την ενοποίηση.

α) Δεν μπορεί να υπάρξει ευρώ χωρίς οικονομική ενοποίηση, δηλαδή χωρίς σύγκλιση των πολιτικών προϋπολογισμού, των δημοσιονομικών και κοινωνικών πολιτικών. Αλλιώς όλες οι προσπάθειες προς τη σύγκλιση κινδυνεύουν να θεωρηθούν ως «πολιτικό ντικτάτο» των Βρυξελλών.

β) Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αγνοούμε τα προβλήματα, να αναβάλουμε τη λύση τους για αργότερα.

Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις των χωρών μας, της Αριστεράς ή Δεξιάς, άφησαν ασυγκράτητα τα ελλείμματα και υποσχέθηκαν πράγματα που δεν μπορούσαν να τηρήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, συγκάλυψαν τα πραγματικά μεγέθη των δημοσιονομικών. Ήρθε η ώρα να επανέλθουμε σε λύσεις διατηρήσιμες.

γ) Η ενοποίηση είναι η αληθινή δύναμή μας. Καλλιεργώντας το όραμα επιστροφής στα εθνικά κράτη, ορισμένοι πολιτικοί θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των ίδιων των Ευρωπαίων».


πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο