Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μιχ. Χρυσοχοϊδης: Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και ξένες επενδύσεις οι προτεραιότητες.

22 Ιούνιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Διεθνείς πηγές για τη ρευστότητα και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ είναι οι δύο κορυφαίες προτεραιότητές μας

Ομιλία υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

«Είναι υπόθεση όλων μας να πετύχουμε, να πετύχει η νέα κυβέρνηση στο έργο της. Να κατοχυρώσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, προχωρώντας στις αναγκαίες αλλαγές», τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, μιλώντας σήμερα, 21 Ιουνίου, στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «ένα χρόνο μετά το μνημόνιο, είναι ξεκάθαρο ότι η επιβίωση της χώρας εξαρτάται από τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας». Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εφαρμοστεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, σημαντικές εθνικές πολιτικές πρωτοβουλίες που προωθούν την εξωστρέφεια της οικονομίας, αποκλιμακώνουν τον πληθωρισμό, αναδιαρθρώνουν ριζικά το ΕΣΠΑ, καθιερώνουν διαδικασίες επενδυτικών κινήτρων και βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, οδηγώντας σε ανάκαμψη των επενδύσεων. Ήδη, ο ΟΟΣΑ, το ΙΟΒΕ και η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, που αποτελούν τις βάσεις για τον οριστικό απεγκλωβισμό της πραγματικής οικονομίας από το κράτος και την ανάκαμψή της με καλύτερες προϋποθέσεις.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στους συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ, παρά τα χαμηλά ποσοστά και την τεράστια γραφειοκρατία των διαχειριστικών δομών του που κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ενώ το Γ΄ ΚΠΣ διαχειρίστηκαν 33 Φορείς Διαχείρισης με 1192 στελέχη, με το νόμο 3614/2007 για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ δημιουργήθηκαν 106 διαχειριστικές αρχές μαζί με τις Τράπεζες, με περίπου 2.500 ανθρώπους και ΚΥΑ που μπορούν να τους ανεβάσουν στους 3763». Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν τριπλάσιες δομές διαχείρισης και επιστρατεύτηκαν τριπλάσιοι υψηλά αμειβόμενοι άνθρωποι, ενώ οι πρώτες πληρωμές έγιναν δύο χρόνια αργότερα, το 2009, και η απορρόφηση ήταν λιγότερη από 3%.

Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για απορρόφηση του 33% του ΕΣΠΑ ως το τέλος του 2011, με 5,2 δις € δημόσια δαπάνη και υπερβαίνοντας κατά πολύ τον κανόνα του ν+3. Επισήμανε όμως ότι «όσοι βλέπουν στο ΕΣΠΑ το κλειδί του παραδείσου, κι ευελπιστούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τα δώσει όλα με προεκταμιεύσεις, 100% κοινοτική χρηματοδότηση και άλλες φαντασιώσεις… που μάλιστα τις βαφτίζουν νέο Σχέδιο Μάρσαλ… πουλάνε φρούδες ελπίδες στους πολίτες». Για το θέμα αυτό προανήγγειλε την πρωτοβουλία του να επισκεφθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων τις Βρυξέλλες για να συζητήσει «την πιθανότητα αλλά και τις τεχνικές λεπτομέρειες δημιουργίας ενός έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης της ανάπτυξης, με πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», αλλά και να διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου, οι οποίες, μαζί με την ανεύρεση νέων διεθνών πηγών χρηματοδότησης της ανάπτυξης και την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, αποτελούν θεμελιώδεις κυβερνητικές προτεραιότητες και πυλώνες του σχεδίου αναστήλωσης της εθνικής οικονομίας.

Δημιουργία δημόσιας επενδυτικής τράπεζας στο επόμενο εξάμηνο.
Διαπραγμάτευση της νέας πολιτικής Συνοχής (5ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) στους επόμενους 12 μήνες.
Έμφαση στις επενδυτικές ενισχύσεις μέσα από το νέο επενδυτικό νόμο.
Συντονισμός των διαδικασιών απεμπλοκής ξένων επενδύσεων και προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων με αξιοποίηση του νόμου για το fast track.
Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Δραστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος Το Σεπτέμβριο θα υποβληθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο Νόμος Πλαίσιο για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη, για μια Ελλάδα Φιλική προς τις Επιχειρήσεις.
Άμεση Διαμόρφωση των πολιτικών για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της Ναυτιλίας στην Ελληνική οικονομία (ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τις ναυτιλιακές επενδύσεις).
Άμεση εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας στον τομέα των Λιμένων και των θαλάσσιων μεταφορών.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε ένα Εθνικό Σχέδιο για την Αναστήλωση της Οικονομίας, ώστε να ανακτηθούν στους επόμενους 30 μήνες τα 20-25 δις € πλαστής ευημερίας που απώλεσε η ελληνική οικονομία λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, και να επανέλθει η χώρα στα προ κρίσης επίπεδα χωρίς να στηρίζεται σε εξωτερικό δανεισμό. Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη δραστική κινητοποίηση έξι συγκεκριμένων πηγών αναπτυξιακής δυναμικής και υγιούς επιχειρηματικότητας, όπως είναι οι εξαγωγές, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ξένες επενδύσεις, η στοχευμένη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η αύξηση της παραγωγής για την εγχώρια κατανάλωση και η μείωση της παραοικονομίας.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης