Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλαγή πλεύσης στους φόρους.

Από την εγκατάλειψη του τέλους στα ακίνητα, την άμβλυνση των εισοδημάτων επί των οποίων θα επιβληθεί η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τα νέα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων ξεκινά η αλλαγή πλεύσης του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με τα μέτρα του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου να τίθενται σήμερα προς έγκριση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος στη χθεσινή πρώτη ομιλία του στη Βουλή ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα βάζει τέρμα στην προκλητική αδικία που εξακολουθεί να υπάρχει και η οποία συνίσταται στο να μην πληρώνουν φόρο αυτοί που κατ' εξοχήν θα έπρεπε. Αποκάλυψε δε ότι επικοινώνησε με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να υπάρξει στήριξη των άνεργων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, καθώς και των φοιτητών με άνεργους γονείς.

Για τα υπόλοιπα μέτρα θα υπάρξει σήμερα διαβούλευση στο υπουργικό συμβούλιο έτσι, ώστε να αποτελέσουν μέρος του εφαρμοστικού νόμου που θα πρέπει να ψηφιστεί μαζί με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφοροποιούνται σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, παίρνουν μία κοινωνικότερη χροιά χωρίς ωστόσο να λείπουν και κάποιες οριζόντιες επιβαρύνσεις.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές:

- Εισφορά αλληλεγγύης: Η νέα πρόταση αυξάνει το αρχικό κλιμάκιο πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται η εισφορά, διατηρώντας τους ίδιους συντελεστές. Ετσι, ο συντελεστής 1% θα επιβάλλεται στα εισοδήματα από 12.000 - 25.000 ευρώ (αντί για 20.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά), 2% από 25.000 - 60.000 ευρώ και 3% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

- Φόρος επιτηδευματιών: Το μέτρο θα αφορά στην ουσία όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που στοιχίζονται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και δεν θα ενέπιπταν στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης με την αρχική της μορφή. Το ακριβές ποσό θα αποφασισθεί σήμερα και εξετάζεται η διάρκειά του να είναι ίδια με την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή μέχρι το 2015.

- ΕΦΚ καυσίμων: Προτείνεται η εγκατάλειψη της εξίσωσης του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης με αύξηση ωστόσο του ΕΦΚ θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο, προκειμένου να αντισταθμιστεί εν μέρει η απώλεια εσόδων. Εφόσον εφαρμοστεί η αναπροσαρμογή του ΕΦΚ, η λιανική τιμή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5 λεπτά το λίτρο.

- Τέλος ακινήτων: Και εδώ προτείνεται η εγκατάλειψη του μέτρου, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όχι μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά κυρίως οι ενοικιαστές. Παραμένει ωστόσο η πρόθεση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα με άλλο τρόπο.

- Επαναπατρισμός κεφαλαίων: Θα χορηγηθούν νέα κίνητρα σε όσους διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό ή έβγαλαν πρόσφατα τα κεφάλαιά τους εκτός Ελλάδος.

- Αποδείξεις: Καταργείται το μπόνους των αποδείξεων πέραν του κτισίματος του αφορολόγητου. Παράλληλα αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανάλογα με το εισόδημά του (25%-30% αντί για 10% που ξεκινούσε εφέτος).

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο