Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων.

Αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης και επιβάλλεται ετήσιο τέλος 100 ευρώ σε επαγγελματίες

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο, επιβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος 100 ευρώ σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργηση της έκπτωσης φόρου για όσους προσκομίζουν αποδείξεις (θα παραμείνει το μέτρο μόνο για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ) είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Εφημερίδας  «Το Βήμα», ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο αρχικό νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα εφαρμοστεί μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μάλιστα τα μέτρα αυτά, μαζί και με την ετήσια εισφορά «αλληλεγγύης» σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, την επιβολή φόρου περιουσίας σε ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% σήμερα στα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφενεία κτλ., την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, την αλλαγή στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, τη φορολογία τραπεζικών συναλλαγών (πιστωτικές κάρτες κτλ.), την έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής θα συζητηθούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο παρουσία των αναπληρωτών υπουργών οικονομικών κκ. Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, των γενικών και ειδικών γραμματέων και των γενικών διευθυντών του υπουργείου προκειμένου να αποφασιστεί ποια από τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν και ποια μπορούν να βελτιωθούν προς όφελος της «τσέπης» των πολιτών.


Το πιο σημαντικό από όλα τα μέτρα τόσο από πλευράς είσπραξης εσόδων όσο και επιβάρυνσης των πολιτών είναι η επιβολή ετήσιας εισφοράς «αλληλεγγύης» σε όσους πολίτες δηλώνουν στην εφορία πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο φόρος 1% έως 3% να επιβάλλεται σε όλο το ποσό του εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το αφορολόγητο και τα κλιμάκια φορολογίας της εισφοράς. Έτσι, αν ισχύσει τελικά αυτό το σχέδιο χωρίς καμία αλλαγή, τότε κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.001 ευρώ θα πληρώσεις έκτακτη εισφορά 120 ευρώ (12.001 Χ 1%), ενώ για εισοδήματα από 20.000 και έως 50.000 ευρώ η ετήσιας εισφορά θα είναι 2%. Δηλαδή κάποιος που δηλώνει στην εφορία 21.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 420 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 3%.


Ωστόσο, στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη εισφορά να υπολογίζεται κλιμακωτά, δηλαδή αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ να μην πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ (30.000 Χ 2%) αλλά 280 ευρώ αφού για τα πρώτα 12.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητος, για τα επόμενα 8.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 1% (80 ευρώ φόρος) και για τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ μέχρι να συμπληρωθεί το εισόδημα των 30.000 ευρώ με 2% (200 ευρώ φόρος).


Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο «Βήμα» ότι μόνο από το μέτρο της ετήσιας εισφοράς - όπως έχει αρχικά σχεδιαστεί - το κράτος υπολογίζει να εισπράξει σε ετήσια βάση 1,38 δισ. ευρώ. Αν τελικά επικρατήσει το σχέδιο ο συγκεκριμένος φόρος να υπολογίζεται κλιμακωτά τότε σε ετήσια βάση τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλού τα «χαμένα» έσοδα.


Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων
Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, κάποιος που συγκεντρώνει παραπάνω αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο, μπορεί να έχει πρόσθετη έκπτωση φόρου από 300 ευρώ έως και 1.200 - 1.300 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των συζύγων και αν ο ένας από τους δύο δεν εργάζεται ο άλλος μπορεί να κερδίσει έκπτωση φόρου έως και 2.500 ευρώ κατά περίπτωση. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνοντας ότι το μέτρο είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση ωθώντας τους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις, αλλά από την άλλη αναγκάζεται να επιστρέφει τεράστια ποσά μέσω της εκκαθάρισης των δηλώσεων δημιουργώντας «τρύπα» στα έσοδα, σχεδιάζει να εφαρμόσει το εξής: Το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ να ισούται με το 25% του ετήσιου εισοδήματος για ποσά έως 60.000 ευρώ (δηλαδή έως 15.000 ευρώ αποδείξεις) και πάνω από το εισόδημα των 60.000 ευρώ οι αποδείξεις που θα χρειάζονται για το αφορολόγητο να αξίας 15.000 ευρώ. Όποιος συγκεντρώσει παραπάνω αποδείξεις από αυτό που ορίζει η παραπάνω μαθηματική εξίσωση δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου παρά μόνο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.


Αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα στη βουλή δήλωσε ότι δεν πρόκειται τελικά να προχωρήσει το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ως αντιστάθμισμα στις απώλειες εσόδων από την μη εφαρμογή της εξίσωσης των φόρων την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 41 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου να διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από την αύξηση αυτή και την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ η μέση πρόσθετη επιβάρυνση ανά λίτρο θα είναι 5 λεπτά.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Sarliz | Ιουνίου 21, 2011 6:12 μ.μ. | Reply
no comment!!!!!!!!
image description Sarliz | Ιουνίου 21, 2011 6:20 μ.μ. | Reply
no comment!!!!!!!!
image description hpapagigr | Ιουνίου 21, 2011 7:38 μ.μ. | Reply
Από τη θεωρία στην πράξη.................ΠΑΡΑΣΑΓΓΑΣ
image description JOHNIE | Ιουνίου 22, 2011 9:16 π.μ. | Reply
Αμαρτωλοί και κλέφτες...ο χάρος βγήκε παγανιά!!!
image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Ιουνίου 22, 2011 10:22 μ.μ. | Reply
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΥΡΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ;;;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο