Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Τέλος επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Την επιβολή ειδικού τέλους επιτηδεύματος σε περισσότερους από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

Την επιβολή ειδικού τέλους επιτηδεύματος σε περισσότερους από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προωθεί η κυβέρνηση σε συνδυασμό με ένα νέο μοντέλο πιο ήπιας έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών διαβλέπουν πως με την έκτακτη εισφορά ως έχει για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και συντελεστές από 1% έως και 3% αφενός το βάρος πέφτει σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αφετέρου την ... γλιτώνουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες που σε ποσοστά άνω του 70% δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Έτσι οι νέες συζητήσεις με την τρόικα που ξεκινούν σήμερα με την άφιξη στην Αθήνα τεχνικού κλιμακίου θα επικεντρωθούν στις αλλαγές στο μέτρο της έκτακτης εισφοράς και στην εν μέρει αντικατάσταση του από το τέλος επιτηδεύματος

Οι αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο καθώς κατά τις ίδιες πληροφορίες αίτημα για αλλαγές στο μείγμα της φορολογικής πολιτικής κατέθεσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χ.Β. Ρομπάι .


Οι τελικές ρυθμίσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν σε χρόνο ρεκόρ καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει αύριο στην Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο ώστε να ψηφιστεί μαζί με το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πιο αναλυτικά το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο οδηγεί σε μικρότερη επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μισθωτών και στην επιβολή ειδικού τέλους στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό η μείωση της έκτακτη εισφοράς να πάρει είτε την μορφή χαμηλότερων συντελεστών (να ξεκινάνε δηλαδή κάτω από το 1%) είτε διεύρυνσης των κλιμακίων εισοδήματος.

Παράλληλα και με το αφορολόγητο να παραμένει στις 12.000 ευρώ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Κι αυτό καθώς στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά αλλά και το τέλος επιτηδεύματος.

Στο νέο τέλος εξετάζεται αν θα μπουν κλιμακούμενοι συντελεστές και αν θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι το 2015.

Το ζητούμενο είναι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν να έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς δεν αλλάζει ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για συνολικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 2,45 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Από την έκτακτη εισφορά έχουν εγγραφεί έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2011.

Εξάλλου ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο ...κοστολογούν αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών σχετίζεται με την δημιουργία δύο διαφορετικών κλιμακίων βάσει των οποίων θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. Μία για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μία άλλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ANDI | Ιουνίου 21, 2011 11:02 μ.μ. | Reply
Ρε παιδιά δεν υπάρχει λόγος από εδώ και πέρα να σχολιάζουμε. Δεν βλέπεται που οδεύουν τη κατάσταση τα Σαΐνια μας; Μπράβο τους πάντως , για μία ακόμη φόρα θα πληρώσουν το μάρμαρο οι ευυπόληπτοι πολίτες αυτού του τόπου.
image description Aimilia | Ιουνίου 23, 2011 1:31 μ.μ. | Reply
Γιατί δεν εντοπίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες που τη ¨γλιτώνουν¨και δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο?????????? Εγώ που δηλώνω και το τελευταίο ευρώ γιατί να πληρώσω για τα παρτάλια?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο