Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διορθώσεις στα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, θα εξετάσει ο Ε. Βενιζέλος με την τρόικα.

AΠO το «μικροσκόπιο» του νέου υπουργού Οικονομικών θα περάσουν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να αμβλύνει τις γωνίες του «πακέτου» που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του μήνα. Εξάλλου στο χθεσινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης αποφασίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη να έρθει στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να διαβουλευτεί τις αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να δώσει «ανάσα» στην πραγματική οικονομία, με μέτρα που δεν θα ξεφύγουν όμως από τις επιταγές του μνημονίου.
Οι παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών θα γίνουν στους εφαρμοστικούς νόμους του μεσοπρόθεσμου σχεδίου αλλά και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Πάντως τα περιθώρια ουσιαστικών παρεμβάσεων είναι μηδαμινά, αφού τελούν υπό τον περιορισμό της αντιστάθμισης κάθε δημοσιονομικής απώλειας.

Επιστρέφοντας από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να περάσει το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους που το συνοδεύουν από τις συμπληγάδες της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων και να οριστικοποιήσει μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για φέτος.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο πρέπει να αντιμετωπίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού που ήδη βρίσκεται στα 3,2 δισ. ευρώ, να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, να προχωρήσει τα σχέδια για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ και να ολοκληρώσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα το φορολογικό.
Πάντως, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στο «μέτωπο» της φορολογίας επανεξετάζονται τα εξής μέτρα:
Eκτακτη εισφορά: Δεν αποκλείονται παρεμβάσεις στα όρια του εισοδήματος και στους συντελεστές. Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση του Γ. Παπακωνσταντίνου η εισφορά θα επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος (πραγματικό ή τεκμαρτό). Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής τα έσοδα από την εισφορά για το τρέχον έτος υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ.

Aκίνητα: Ανοιχτό παραμένει το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η πρόταση Παπακωνσταντίνου προβλέπει τη μείωσή του από τις 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ.
Δεν προβλέπονται αλλαγές στο «πάγωμα» της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και στην αναστολή του πόθεν έσχες για την απόκτηση κατοικιών (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική) τουλάχιστον έως και το 2013, καθώς πρόκειται για προτάσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο νέος υπουργός.

Στα μέτρα που έχουν ήδη «κλειδώσει» δεν αναμένονται αλλαγές και σε αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης, η αύξηση των φόρων στα φθηνά τσιγάρα, η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής, η επιβολή νέας εισφοράς ανεργίας 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξησή της κατά 0,5% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ και η μείωση στις επικουρικές συντάξεις, η ειδική εισφορά 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ και η γενική αύξηση της εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ.  

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο