Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υπερψηφίστηκε η «πρώτη ανάγνωση» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

EN μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην Eπιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η δεύτερη ανάγνωση του οποίου θα γίνει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται πως στη διαδικασία δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε πλήρως το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, χαρακτηρίζοντας «διαχειρίσιμο» το χρέος των 350 δισ. ευρώ. Κατηγόρησε ακόμη την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτικό θράσος» να εγκαλεί την κυβέρνηση πως δεν έκανε ό,τι έπρεπε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με δεδομένη την αποτυχία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. «Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε στη χώρα κι αν τον Ιούνιο του 2009, η τότε κυβέρνηση λάμβανε μέτρα σαν αυτά που παίρνουμε εμείς, αντί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει, την ώρα που είχε παραλάβει έκθεση από το Eurogroup πως πάμε σε διψήφιο έλλειμμα, την οποία κράτησε μυστική», σημείωσε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «κύκνειο άσμα» την ομιλία του υπουργού. Ο Μ. Κεφαλογιάννης ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς –όπως είπε– «έχουμε σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσουμε».

Η ψήφιση επί της αρχής του μεσοπρόθεσμου έγινε αμέσως μετά την ακρόαση των φορέων. Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Σ. Ρομπόλης, εκτίμησε πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βαθαίνει την ύφεση η οποία προβλέπεται να φθάσει στο -4,2% και αυξάνει την ανεργία, η οποία φέτος αναμένεται να κλείσει στο 22%-23%, προκαλώντας απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία 6 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, χαρακτήρισε «επιλογή αυτοκτονίας» την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, κάλεσε την κυβέρνηση να ανασχηματίσει τα 20 εισπρακτικά μέτρα, καθώς –όπως είπε– «μαζί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 60% του ετήσιου τζίρου μας πηγαίνει σε φόρους. Ούτε συνέταιρος δεν παίρνει τόσα». Τέλος, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στρ. Παραδιάς, υποστήριξε πως «υπάρχει στοχοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, στη βάση ότι ανήκει σε παλιανθρώπους και φοροφυγάδες και είναι δίκαιη η τιμωρία τους. Eχει χαθεί το μέτρο – και επιβάλλονται τόσο υψηλοί φόροι που ο πολίτης θα αποθαρρυνθεί να τους πληρώσει».
 
Πηγή: Express.gr 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο