Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Μισθοί: τα νέα κατώτατα όρια

Αύξηση κατά 1,6% από 1/7/2011 θα έχουν οι κατώτατοι µισθοί και τα κατώτατα ηµεροµίσθια στον ιδιωτικό τοµέα, όταν το 50% των εργαζοµένων κερδίζει λιγότερα από 1.140 ευρώ. Οπως προβλέπεται σε όρο της τριετούς (2010-2012) Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), από 1ης Ιουλίου 2011 αυξάνονται τα κατώτατα όρια µισθών και ηµεροµισθίων στον ιδιωτικό τοµέα σε ποσοστό ίσο µε αυτό της ετήσιας µεταβολής του ευρωπαϊκού πληθωρισµού του έτους 2010 (το ποσοστό της µέσης ετήσιας µεταβολής του εναρµονισµένου δείκτη τιµών καταναλωτή για το 2010 ήταν 1,6%). Αντίστοιχα, την 1η Ιουλίου 2012 θα καταβληθεί και πάλι αύξηση ίση µε τον πληθωρισµό της ευρωζώνης (εκτιµάται ότι θα διαµορφωθεί στο 1,7%). Ετσι, ο κατώτερος µισθός την 1η Ιουλίου του 2011 θα διαµορφωθεί στα 751 ευρώ και την αντίστοιχη ηµεροµηνία του 2012 στα 763 ευρώ. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθµιση για τη διευκόλυνση των νέων για απόκτηση πρώτης εργασιακής εµπειρίας και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, µε την πρόσληψη νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών µε συµβάσεις διάρκειας µέχρι 24µήνες και µε αποδοχές έως 20% χαµηλότερες από τις προβλεπόµενες για νεοπροσλαµβανόµενο.

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ, το 50% των ασφαλισµένων (ιδιωτικός τοµέας) κερδίζει λιγότερα από 1.140 ευρώ. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι µέσες συνολικές µηνιαίες αποδοχές των ασφαλισµένων (τακτικές, υπερωρίες, µπόνους, αµοιβές από άλλες απασχολήσεις πλην επιδοµάτων και δώρων) ανέρχονται σε 1.438 ευρώ (1.614 ευρώ για τους άνδρες και 1.246 ευρώ για τις γυναίκες).

ΓΙΑ ΤΟ ∆ΗΜΟΣΙΟ

Στον δηµόσιο τοµέα, η πρόσφατη µελέτη για τις µισθολογικές εξελίξεις έδειξε ότι µεγαλύτερες αµοιβές – από πλευράς τακτικών προβλεπόµενων αµοιβών, δηλαδή βασικός µισθός, κίνητρο απόδοσης και επιδόµατα – δίδονται στο υπουργείο Οικονοµικών και ακολουθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και ∆ικαιοσύνης. Η αµοιβή ενός νεοδιόριστου στο υπουργείο Οικονοµικών βρίσκεται γύρω στο 40% πάνω από τον µέσο όρο των υπουργείων και για έναν µε 33 χρόνια υπηρεσίας στο 55%-64% πάνω από τον µέσο όρο. Στα άλλα δύο υπουργεία, δηλαδή στο Εσωτερικών και το ∆ικαιοσύνης, οι αµοιβές υπερβαίνουν το 8%-12% και 7%-14% αντίστοιχα από την κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης) µέχρι την κατηγορία ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) για τους νεοδιορισµένους. Οι χαµηλότερες αµοιβές, σε σχέση µε τα υπόλοιπα υπουργεία, δίδονται στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας για το πολιτικό προσωπικό κατά 20%, στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κατά 15% και στο υπουργείο Παιδείας κατά 19%, έναντι του µέσου όρου.

Ακόµη, τα στοιχεία της Α∆Ε∆Υ δείχνουν ότι το µηνιαίο εισόδηµα του 80% των µισθωτών του ∆ηµοσίου (υπουργεία, ΝΠ∆∆, ΟΤΑ) βρίσκεται ανάµεσα στα 1.000 και 1.500 ευρώ, ενώ την ίδια στιγµή η αγοραστική δύναµη των εργαζοµένων διαρκώς µειώνεται εξαιτίας των αυξήσεων στις τιµές ειδών ευρείας κατανάλωσης, των αυξήσεων της έµµεσης φορολογίας, των τιµών του ρεύµατος, των εισιτηρίων κ.λπ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο