Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Χρήματα για ένα μήνα έχει το ελληνικό Δημόσιο

Λεφτά για έναν μήνα διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο, και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου αποτελεί μονόδρομο για την ομαλή κάλυψη των υποχρεώσεών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της εβδομάδας τα ταμειακά διαθέσιμα προσέγγιζαν τα 2 δισ. ευρώ, από την προχθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας αντλούνται άλλα 2 δισ. ευρώ και απομένει να δούμε το ποσόν της δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Τα κεφάλαια αυτά αρκούν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων και εκταμιεύσεις με το σταγονόμετρο για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών της κρατικής μηχανής. Με αυτά τα δεδομένα, στο οικονομικό επιτελείο άκουσαν χθες με ανακούφιση τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ολι Ρεν να λέει «ναι» στην εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου.

Κι αυτό καθώς μέσα στον ερχόμενο μήνα θα πρέπει να καλυφθούν λήξεις εντόκων γραμματίων και παράλληλα θα ισχύσουν οι περιοριστικοί όροι που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων, ενώ τον Αύγουστο θα πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 6,82 δισ. ευρώ.

Μνημόνιο

Πιο αναλυτικά, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα (κοντά στα 2 δισ. ευρώ), καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου η πέμπτη δόση θα έπρεπε να καταβληθεί εντός του Ιουνίου.

Εξαιτίας όμως των ενστάσεων του ΔΝΤ, αλλά και των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με την τρόικα -άρχισαν στις 3 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν έπειτα από 31 ημέρες- για τον προσδιορισμό των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, η εκταμίευση μετατέθηκε για τον Ιούλιο.

Και βέβαια, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απεύχονται οποιαδήποτε πολιτική «εμπλοκή» που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση. Γιατί από εδώ και στο εξής οι μόνες πηγές χρηματοδότησης είναι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Ομως τον ερχόμενο μήνα η ΕΚΤ θέτει «πλαφόν» στο ποσόν των εντόκων που θα μπορούν να αγοράζουν οι εγχώριες τράπεζες.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο