Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.
Αλλες ειδήσεις

Ε.Σ.Ε.Ε.: Δελτίο τύπου σχετικά με την ανέλεγκτη χρήση 2009

Η φορολογική χρήση του 2009 που «περαιώθηκε», δεν μπορεί να θεωρείται «ανέλεγκτη» ανάλογα με το υπόλοιπο ΦΠΑ της επιχείρησης

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ
                                
Αθήνα, 9 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η φορολογική χρήση του 2009 που «περαιώθηκε», δεν μπορεί να θεωρείται «ανέλεγκτη» ανάλογα με το υπόλοιπο ΦΠΑ της επιχείρησης.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την ιδιαίτερη αναστάτωση που έχει προκαλέσει σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία περαιωμένες χρήσεις (ν. 3888/2010) για το έτος 2009 θεωρούνται «ανέλεγκτες», ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς Οικονομικών κκ Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδη και Δ. Κουσελά αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα:

«…Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρ.7 του ν. 3888/2010 και της περίπτωσης γ’ της παρ. 5 του αρ. 15 του ν. 3296/2004,  για να θεωρηθεί  μια χρήση περαιωμένη και στο ΦΠΑ πρέπει προηγουμένως να έχει προηγηθεί φορολογικός έλεγχος.

Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι να προσαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου σε ότι είναι δίκαιο και σωστό. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία που η ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι προβληματική, η πολιτεία είναι σκόπιμο να σκύψει στο πρόβλημα των φορολογουμένων επανεξετάζοντας το θέμα.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος θα πρέπει να επιτραπεί ο συμψηφισμός του πιστωτικού υπολοίπου της χρήσεως 2009 για τις επιχειρήσεις, οι οποίες προκειμένου να γνωρίζουν που βρίσκονται  αυτοελέγχονται χωρίς να λάβουν υπόψη τους την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν από αυτήν την ενέργεια.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις με υπόλοιπο πιστωτικού ΦΠΑ είναι εξαγωγικές και ότι ο επιχειρηματικός τομέας  δεν ευθύνεται που η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στον επιβαλλόμενο, από τη νομοθεσία, έλεγχο. Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να διορθώνει λάθη και παραλείψεις του, ώστε να μην λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Σας παρακαλούμε λοιπόν, όπως προβείτε στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες, ώστε στις περιπτώσεις υπολοίπου πιστωτικού ΦΠΑ, οι χρήσεις για το έτος 2009 των επιχειρήσεων που έχουν πληρώσει φόρο περαίωσης να θεωρούνται οριστικά περαιωμένες.

Επίσης, να επιτραπεί ο συμψηφισμός του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ στην παρούσα χρήση και όταν διενεργηθεί ο έλεγχος για το 2010, τότε να προσδιοριστεί η οποιαδήποτε διαφορά ΦΠΑ προκύψει».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο