Ειδήσεις Τεχνολογία

Οι τελικές φορο-αποφάσεις που θα εγκριθούν σήμερα απο το Υπουργικό.

Σε μόνιμη, πριν καν εφαρμοστεί, δεν αποκλείεται να μετατραπεί τελικά η... έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φορολογουμένων, η οποία θα επιβαρύνει όχι μόνο τα εφετινά και μελλοντικά εισοδήματα αλλά και αυτά του 2010! Στο μέτρο αυτό κατατείνει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης, την καθιέρωση επαγγελματικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και τη μείωση του αφορολογήτου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου εγκρίνονται σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και κατατίθενται προς ψήφιση στη Βουλή μετά από περισσότερο του ενός μηνός διαβουλεύσεων. Στις θετικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής η εγκατάλειψη του μέτρου της εξίσωσης των ΕΦΚ στα καύσιμα, η επιβολή ΕΦΚ σε αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ και του φόρου επιχειρήσεων από το 2012 εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Απώτερος στόχος η εξοικονόμηση 28,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 έτσι ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί περί το 1% από 10,5% το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα περιγράφει τις κατευθύνσεις, τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα εξοικονόμησης των δαπανών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι εφαρμοστικοί νόμοι για τα φορολογικά μέτρα του 2011. Για αυτά του 2012-2015 θα κατατεθεί ειδικό φορολογικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο.

Η πρόσθετη εφετινή προσαρμογή ύψους 6,4 δισ. ευρώ οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σε αποκλίσεις που προέρχονται κατά 2,5 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση του ελλείμματος, 1 δισ. ευρώ από τη μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση, 1,7 δισ. ευρώ από τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και 1,2 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση των μέτρων που είχαν αποφασισθεί στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου.

Η υστέρηση κατά 2 δισ. ευρώ των εφετινών εσόδων οφείλεται: Στις απώλειες 200 εκατ. ευρώ από δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών, 150 εκατ. ευρώ από μη αύξηση αντικειμενικών αξιών, 100 από τη μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ΦΠΑ, 770 από έσοδα παραχωρήσεων αδειών ΟΠΑΠ και αδειών τηλεπικοινωνιών που δεν μπορούν να καταγραφούν, 200 εκατ. ευρώ από τη μη εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών στα καύσιμα και 500 εκατ. από διάφορα άλλα μέτρα. Απ' την άλλη μεριά, περισσότερα κατά 800 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα, ήταν τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους (300 εκατ. ευρώ), την περαίωση (300 εκατ.) και 200 εκατ. από άλλα μικρότερα μέτρα.


ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το υπουργικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει σήμερα μέτρα που προβλέπουν:

1. Την επιβολή μόνιμης εισφοράς για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα είναι κλιμακωτοί προκειμένου να μην πληγούν υπέρμετρα τα μεσαία εισοδήματα. Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση προέβλεπε μόνον έκτακτη εφαρμογή του μέτρου, πλην όμως εκτιμήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε την έγκριση της τρόικας που επιθυμεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί στα περυσινά εισοδήματα.

2. Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακριβά ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες.

3. Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου για τον φόρο ακίνητης περιουσίας με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για ατομικό αφορολόγητο ύψους 200.000 ευρώ

4. Τη χορήγηση κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι και τη μηδενική φορολόγησή τους εφόσον επενδυθεί υποχρεωτικά το 10%-20% του εισαγομένου ποσού. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση που τρέχει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δίνει τη δυνατότητα επαναπατρισμού κεφαλαίων σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους με συντελεστή 8%. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και το υπουργείο προσανατολίζεται στη μείωση ή εξάλειψη του φόρου σε μία προσπάθεια να καταστεί ελκυστικότερη η ρύθμιση και να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

5. Την αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και του μέτρου των αποδείξεων. Προτείνεται συγκεκριμένα η αύξηση του ποσοστού για το κτίσιμο του αφορολογήτου ορίου στο 30% από 10% που ξεκινούσε εφέτος με παράλληλα αύξηση της αξίας των αποδείξεων που προέρχονται από συγκεκριμένες δραστηριότητες υψηλής συνήθως φοροδιαφυγής.

6. Την αναστολή για δύο έτη του «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων (σήμερα δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» μόνο για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ).

7. Τη μετάταξη των ειδών εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ από το φθινόπωρο.

8. Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%-20%.

9. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα.


Από την άλλη πλευρά φαίνεται να εγκαταλείπεται η επιβολή ΕΦΚ σε αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, η εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται, εξάλλου, η εξειδίκευση του τρόπου μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και του ΦΠΑ με κάποιες αναφορές να περιλαμβάνονται στις σημερινές ανακοινώσεις ως ένα δείγμα κι αυτό για την επίτευξη συναίνεσης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description zacalys | Ιουνίου 9, 2011 12:19 μ.μ. | Reply
Εδω σας /μας θελω λεβεντες του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ..Να καψουμε τα ειδοποιητηρια της εκτακτης εισφοράς στο Σύνταγμα και να μην πληρωσει κανεις..
Η Εθνική ημών και Σοσιαλιστική συναμα κυβερνηση, για να ενισχυσει τους λαθρέμπορους πετρελείου , κτυπάει τα συνηθη υποζυγια.
ΚΑΝΕΙΣ να μην πληρωσει...ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΟΛΟΥΣ....
image description mitsosstr | Ιουνίου 9, 2011 1:12 μ.μ. | Reply
Είστε επικίνδυνοι.
Τέλος.
image description hpapagigr | Ιουνίου 9, 2011 3:51 μ.μ. | Reply
Σωστος ο zacalys !!!!!!!!!!!!!!! ( ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ)
image description makispol | Ιουνίου 9, 2011 6:01 μ.μ. | Reply
τελειωσ αντιαναπτυξιακα τα μετρα παλι...παλι καταστροφη θα φερουν και συρρικνωση της οικονομικης δραστηριοτητας γενικως..στειλτε του ςελληνες στα σπιτια τους με αγκαλια τις οικονομιες τους...αυτο που πρεπει να φτιαξουν ειναι η καταναλωτικη δυναμη του απλου λαου..ατοι εκει πανω προσπαθουν ακριβως για το αντιθετο... αλλα τι να πεις...σχεδιο εξοντωσης βαλτο ειναι
image description corina | Ιουνίου 10, 2011 9:17 π.μ. | Reply
ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΝΕΙΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
image description waitingmummy | Ιουνίου 10, 2011 1:29 μ.μ. | Reply
ZACALYS συμφωνώ απόλυτα!!!! έκτακτες εισφορές σε "εισοδηματίες άνω των 8000 ευρώ? θέλω να δώ έναν παλιοπου******ρα βουλευτή να ζεί με 1000 ευρώ το μήνα την οικογένεια του, που θεωρούν τα εισοδήματα άνω των 12,000 ευρώ μεσσαία. Της πείνας είναι και αυτά!!!! 400 η δόση του δανείου, 150 δεη-οτε στη καλύτερη, πόσα σου μένουν να ζήσεις; 450ευρώ το μήνα; με αυτά ούτε το σούπερ μάρκετ δεν βγάζεις.... Αρε ξεφτύλες βουλευτές και κυβερνώντες ξύλο που θέλετε...... ένα μήνα να ζήσει ένας απο εσάς με αυτά, να έρθει να μου το πέι, παλιοξεφτύλες. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΗΚΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ, ΟΣΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!!! ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, ΑΝ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ. ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ.......
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο