Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μειωμένα έσοδα κατά 2 δισ. ευρώ προβλέπονται για φέτος

Σε επανεκτίμηση των εσόδων για το 2011 προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τις ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και την έντονη κριτική που επαναλήφθηκε και χθες για τη μη επίτευξη του βασικού στόχου του προϋπολογισμού για μείωση του ελλείμματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για εφέτος προβλέπονται μειωμένα έσοδα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, που αναλύονται ως εξής:

- 200 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών.

- 150 εκατ. από τη μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών (για να μην πληγεί περισσότερο η οικοδομή).

- 100 εκατ. από τη μη διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ (άρα μη επιβολής νέας αύξησης) στις αρχές του 2011.

- 770 εκατ. από το γεγονός ότι έσοδα από παραχωρήσεις (αδειών τηλεπικοινωνιών, ΔΑΑ και ΟΠΑΠ) δεν μπορούν να καταγραφούν λογιστικά στα έσοδα του 2011.

- 200 εκατ. από τη μη εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών στα καύσιμα.

- 500 εκατ. από διάφορα άλλα μέτρα (εξοικονομήσεις από τους ΟΤΑ κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, προβλέπονται 800 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα από μέτρα που απέδωσαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, μεταξύ των οποίων 300 εκατ. από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και 300 εκατ. από την εθελούσια επίλυση φορολογικών διαφορών.

Επιπλέον, ο κ. Σαχινίδης εκτιμά ότι η επίπτωση για το 2011 από πρωτοβουλίες μείωσης φορολογικών εσόδων εκτιμάται στο 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 400 εκατ. μη προβλεφθείσα απώλεια από τη μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα κάτω από 40.000 ευρώ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης τόνισε πως με βάση αυτά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ο προϋπολογισμός που εκτελείται το 2011 είναι εκτός στόχων 100%. Eντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σαχινίδη που έκανε λόγο για «αλχημιστικές προσεγγίσεις». Αργότερα, ο κ. Φλωρίδης εξηγούσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση ζητεί επιπλέον μέτρα 6,5 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που ο στόχος ήταν να μειωθεί το έλλειμμα κατά 6,8 δισ. ευρώ το 2011, άρα θα πάρει πρόσθετα μέτρα που ισούνται με το 100% του στόχου.

Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο