Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τρόικα: Βαθύτερη του αναμενόμενου η κρίση, δεν έχει επόμενη δόση χωρίς μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Χωρίς τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίσουν την οικονομική ισορροπία του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της χώρας δε μπορεί να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας επισημαίνεται στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που εκπόνησε η τρόικα και αναμένεται να γίνει γνωστή σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τρόικα: Βαθύτερη του αναμενόμενου η κρίση, δεν έχει επόμενη δόση χωρίς μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Χωρίς τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίσουν την οικονομική ισορροπία του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της χώρας δε μπορεί να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας επισημαίνεται στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που εκπόνησε η τρόικα και αναμένεται να γίνει γνωστή σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η ύφεση είναι μακρύτερη και βαθύτερη από ότι αρχικά αναμενόταν, και τονίζει ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας πρέπει να αναθεωρηθεί (σ.σ. εννοώντας προφανώς με τα μέτρα που προβλέπονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) καθώς η αδυναμία της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές το 2012 (όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί) είναι σημαντική. Η τρόικα αναφέρει επίσης ότι πρόκειται να συσταθεί σύντομα η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων στην οποία θα μπορούν να διορίζουν μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα επίσης με άλλες πληροφορίες, η έκθεση της τρόικας για την βιωσιμότητα του χρέους προβλέπει ρυθμό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας στο 3,8% για το 2011, και μικρή ανάπτυξη 0,6% για το 2012.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της έκθεσης της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχουν ως εξής:


ΥΦΕΣΗ

Η τρόικα επισημαίνει ότι «η ύφεση φαίνεται να είναι κάπως βαθύτερα και περισσότερο από τα αρχικώς προβλεπόμενα ... Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αναπροσαρμογή της οικονομίας συνεχίζεται και το τρίμηνο όπου υπήρξε η χειρότερη ύφεση έχει ήδη περάσει ... Ωστόσο, μια περαιτέρω συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ εξακολουθεί να αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2011, καθώς η ανάγκη για πρόσθετη δημοσιονομική εξυγίανση και οι περιορισμένη θα αναβάλει την ανάκαμψη για 1-2 τρίμηνα. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2011 είναι τώρα προβλέπεται αρνητική κατά -3,8%, ενώ προβλέπεται θετική, αν και σε μικρό ποσοστό, από το 2012 και μετά».


ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Για την πορεία της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, η τρόικα επισημαίνει στην έκθεσή της ότι «η των φορολογικών εσόδων συνεχίζει να είναι χαμηλότερη από τους στόχους, ακόμα και μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω που είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενες αξιολογήσεις. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε ένα σημαντικό βαθμό στην ύφεση και στα οικονομικά προβλήματα των φορολούμενων, ωστόσο τα διάφορα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση δεν έχουν δώσει ακόμα τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Κατά την προηγούμενη αξιολόγηση προσδιορίστηκε ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα η απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 θα είναι τουλάχιστον τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ. Στο μεταξύ χάσμα μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων για το έλλειμμα και της πραγματικής διακύμανσης αυτού έχει διευρυνθεί σημαντικά. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2010, και θα κινηθεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ.
Ο στόχος της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής είναι να προσδιοριστούν τα μέτρα που θα μειώσουν σε μόνιμη βάση το έλλειμμα. Ο στόχος είναι η μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2014 και ακόμα περισσότερο το 2015 με μόνιμη πτωτική πορεία από εκεί και μετά. Αυτή η δέσμη φορολογικών μέτρων μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εάν εφαρμοστεί με αποφασιστικό τρόπο, με την υποστήριξη όλων των υπηρεσιών της κυβέρνησης. Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου».ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων η έκθεση της τρόικας αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι μία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με το πλουσιότερο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων. Τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν προσφέρει όσα έσοδα θα μπορούσαν να δώσουν στο ελληνικό κράτος, αντίθετα, ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις δημιουργούν δαπάνες που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.
Η ιδιωτικοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα συμβάλλει στη μείωση στη μείωση των δαπανών του κράτους, και του κόστους του προς τους πολίτες. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, και να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένας οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που διευθύνεται από ανεξάρτητο και επαγγελματικό διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα καθοριστεί σύντομα από την ΕΕ και τις χώρες του ευρώ».


ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η τρόικα αναφέρει στην έκθεσή της ότι «η προσήλωση στη δημοσιονομική εξυγίανση και στα σχέδια ιδιωτικοποίησης θα συμβάλουν στο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιμηκυνθεί για πολλά χρόνια η στη δημοσιονομική λιτότητα και η προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους, η μείωση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ θα συμβάλει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς στην ελληνική οικονομία».


ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Σε ότι αφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, η έκθεση της τρόικας αναφέρει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδα θα απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά κινδύνου της κάθε τράπεζας»


ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Σε ότι αφορά στην πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η έκθεση της τρόικας επισημαίνει ότι «αν και υπάρχουν βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με τη μείωση των μισθών, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη φθάσει σε κρίσιμη μάζα που θα τους επιτρέψει να έχουν ορατό αποτέλεσμα στην παραγωγικότητα της οικονομίας».


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Αναφορικά με το θέμα της πολιτικής συναίνεσης για τη  λήψη των μέτρων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η τρόικα επισημαίνει στην έκθεσή της ότι «προσδιόρισε ορισμένα σημεία σύγκλισης μεταξύ του προγράμματος προσαρμογής και τις προτάσεις πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ). Η ΝΔ υποστηρίζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και υπάρχει σύγκλιση απόψεων για τα περισσότερα που αφορούν στην ενίσχυση και την ανάπτυξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων... Επιπλέον, η τρόικα συμφώνησε με τη ΝΔ για την κρίσιμη σημασία της εξάλειψης των καθυστερήσεων πληρωμών προς τους προμηθευτές και την επίλυση του θέλατος της επιστροφής φόρων το συντομότερο δυνατό, καθώς και σχετικά με την ανάγκη να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων.
Ωστόσο, η τρόικα είχε την άποψη ότι οι μεγάλες μειώσεις φόρου που προτείνονταν στο οικονομικό πρόγραμα της ΝΔ ήταν μη ρεαλιστικές και  ασυμβίβαστες με τους γενικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Η τρόικα συμφώνησε τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αντιπολίτευση ότι ένας θα πρέπει να εργαστούν από κοινού προς την κατεύθυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης από το φθινόπωρο και μετά, με στόχο την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη των φορολογικών απαλλαγών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Κατά τη στιγμή που γράφεται αυτή η έκθεση, φαίνεται απίθανο η ΝΔ να ψηφίσει θετικά το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων».
 
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description gkazan | Ιουνίου 9, 2011 6:23 μ.μ. | Reply
"Τρόικα: Βαθύτερη του αναμενόμενου η κρίση, δεν έχει επόμενη δόση χωρίς μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα."
Ακόμα και με τόση βαζελίνη (κατευθείαν ακατέργαση από το βαρέλι με το μαζούτ) και εμείς το είχαμε καταλάβει ΠΡΙΝ το κωλοΜνημόνιό σας... Αει στο διάολο αχαίρευτοι!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο