Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Πάγωμα αντικειμενικών τιμών ακινήτων το 2011. - Κατάργηση του «πόθεν έσχες» στην αγορά πρώτης κατοικίας.

ΤHN απόφαση να «παγώσουν» οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για το 2011, αλλά και να επεκταθεί το μέτρο της κατάργησης του «πόθεν έσχες» στην αγορά πρώτης κατοικίας για διάστημα πέραν των δύο ετών που έχει ήδη θεσμοθετηθεί γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2011-2015.

Μάλιστα η κατάργηση του «πόθεν έσχες» αναμένεται να επεκταθεί εκτός από την πρώτη κατοικία και στη δευτερεύουσα ή εξοχική, με σκοπό να ανακάμψει η κτηματαγορά, να ενισχυθεί η οικοδομή και να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, τόσο από εισπράξεις ΦΠΑ όσο και από τον φόρο εισοδήματος και μεταβίβασης ακινήτων.
Σήμερα δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» μόνο για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ.

Το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το 2011 και ενδεχομένως και για το 2012 σε συνδυασμό με την κατάργηση του «πόθεν έσχες», εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς, ότι θα τονώσει όχι μόνο την εικόνα του νευραλγικού αυτού κλάδου αλλά γενικότερα την ελληνική οικονομία. Θετική επίπτωση θα υπάρξει και στην αγορά εργασίας αφού τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν σε κάθε δραστηριότητα της οικοδομής ξεπερνούσε τις 800.000.
Τρεις εισηγήσεις έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Ειδικότερα, τα 3 σενάρια για το αφορολόγητο όριο ή την έκτακτη εισφορά προβλέπουν:
• Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12 χιλ. ευρώ στα 8 χιλ. ευρώ με θέσπιση φορολογικού συντελεστή 10% στο κλιμάκιο εισοδήματος από 8 έως 12 χιλ. ευρώ. Η επιλογή αυτή προκαλεί επιβάρυνση στους φορολογούμενους έως και 400 ευρώ.
• Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12 στα 10 χιλ. ευρώ με θέσπιση φορολογικού συντελεστή 18% στο κλιμάκιο εισοδήματος 10-12 χιλ. ευρώ. Η επιλογή αυτή προκαλεί επιβάρυνση έως και 360 ευρώ.
Και τα 2 παραπάνω σενάρια προβλέπουν τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου για τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 65 ετών.
• Την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 3% σε όλους τους φορολογούμενους που δήλωσαν ή θα δηλώσουν φέτος εισόδημα μεγαλύτερο των 6 χιλ. ευρώ. Η επιλογή αυτή προκαλεί επιβάρυνση στα χαμηλά εισοδήματα (6-12 χιλ. ευρώ) έως 180 ευρώ, ενώ για έναν φορολογούμενο που δηλώνει εισόδημα 300 χιλ. ευρώ προκαλεί επιβάρυνση 9 χιλ. ευρώ.
Με βάση τις 2 πρώτες επιλογές τα έσοδα του Δημοσίου για φέτος και το 2012 υπολογίζονται σε 2,3 δισ. ευρώ. Με την επιλογή της επιβολής εισφοράς τα προβλεπόμενα έσοδα που θα εισπραχθούν φέτος υπολογίζονται σε 2,4 δισ. ευρώ.
 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο