Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παράθυρο αλλαγής των φορολογικών μέτρων από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΣΦOΔPH κριτική άσκησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομίας στο οποίο μετείχε ολόκληρη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα διατυπώθηκαν και προτάσεις εναλλακτικές των μέτρων που προτείνονται με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα.
Στη μακρά εισαγωγική του ομιλία όπου παρουσίασε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου προέβη σε αυτοκριτική λέγοντας ότι «υπήρξαν λάθη, αστοχίες, κακή διεθνής συγκυρία, όμως δεν αποτύχαμε…». Υπογράμμισε ακόμη ότι πολλά μέτρα θα μπορούσαν να αλλάξουν εάν υπάρξουν προτάσεις που αναλογικά θα έχουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για τις αποκρατικοποιήσεις, που είναι πρώτες στην ατζέντα της τρόικας.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί με ένα άρθρο και δέκα ημέρες αργότερα θα παρουσιαστούν και οι εκτελεστικοί νόμοι.
Κατά τη συνεδρίαση μίλησαν 85 βουλευτές, που στην πλειοψηφία τους ήταν επικριτικοί προς τον κ. Παπακωνσταντίνου φθάνοντας να ζητήσουν μέχρι την παραίτησή του. Ακόμη αρκετοί ζήτησαν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος πρότεινε τη θέσπιση προσφοράς αλληλεγγύης 3% επί των μισθών αντί για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την εξίσωση του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης.
Ο κ. Αν. Μακρυπίδης ζήτησε να μην υπάρξει μείωση του αφορολόγητου, αλλά αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης με ισοδύναμο αποτέλεσμα. Να μην υπάρξει μείωση του αφορολόγητου για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά ισοδύναμο αποτέλεσμα από την αύξηση του συντελεστή της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Η κ. Βάσω Παπανδρέου, απευθυνόμενη στον υπουργό, του είπε ότι «ήρθα στο γραφείο σου τον Νοέμβριο του 2009, σου είπα να πάρεις μέτρα και με κοίταζες ως “ούφο”. Τι έχεις κάνει με τους κερδοσκόπους; Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας χρεοκοπημένης χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα του open-gov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπάρχει σχέδιο και αυτά που κάνετε έχουν κοντά πόδια. Και φέτος και πέρυσι θέσατε εκβιαστικά διλήμματα. Και όπως είπε ο Μιραμπό, “όταν εκβιάζεται η Βουλή δολοφονείται η δημοκρατία”». Τέλος κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στους πολίτες, πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%.
Ο κ. Δημ. Λιντζέρης επέκρινε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «με αλαζονεία και χωρίς αυτοκριτική ζητεί νέα μέτρα». Πρόσθεσε ότι «εάν θέλει ο πρωθυπουργός να σώσει τη χώρα ας ομολογήσει ότι η κρίση υπερβαίνει τη μια παράταξη και ας συμφωνήσει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».
Ο κ. Παν. Κουρουμπλής είπε «ότι η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση έχει τόσο έλλειμμα που δεν μπορεί να την εμπιστευθεί ο κόσμος». Σημείωσε ότι "κανείς δεν θα υπέγραφε τη δανειακή σύμβαση που υπογράψατε", υποστηρίζοντας ότι "διευρύνει το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης".
Η κ. Eλενα Παναρίτη επισήμανε ότι "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με τη λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων".
Ο κ. Μιχ. Κατρίνης ζήτησε να αναλάβει τις ευθύνες της και η κυβέρνηση προσθέτοντας: «Ξέρω, είναι δύσκολο πράγμα όταν υπάρχει η λογική των προσωπικών στρατηγικών».
Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι ο απολογισμός είναι ειλικρινής, όμως «αυτό που έχει σημασία είναι ότι αδειάσατε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσατε τις πλατείες με κόσμο. Αν ο απολογισμός είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες».
Ο κ. Δημ. Κρεμαστινός σημείωσε ότι «κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα σήμερα είναι οι γεμάτες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους πλατείες». Ζήτησε ανασχηματισμό με πρόσωπα που εμπνέουν εμπιστοσύνη, ενώ εξήγησε ότι η έμπρακτη συναίνεση γίνεται με τη συμμετοχή στο Yπουργείο Oικονομικών πρόσωπα εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων.

Ο κ. Εκ. Νασιώκας ανέφερε ότι «δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε. Από τον Οκτώβριο του 2009 θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα, υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν και να υπάρξουν παραιτήσεις. Δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας τουλάχιστον από τα δύο κόμματα εξουσίας κι αν αυτό δεν γίνει να πάμε σε εκλογές, στις οποίες έτσι κι αλλιώς θα συρθούμε».
Η κ. Τόνια Αντωνίου φέρεται να σημείωσε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το "μνημόνιο 2" θα αποτύχει, όπως το "μνημόνιο 1".

Οι τόνοι ανέβηκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων: "Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά".
 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο