Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκτακτη εισφορά 3% σε όλα τα εισοδήματα μελετά το ΥΠΟΙΚ.

Και διπλασιασμό τεκμηρίων διαβίωσης αντί για μείωση αφορολογήτου μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε όλους τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ ή τον υπερδιπλασιασμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (τεκμήρια) εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην μειώσει το αφορολόγητο 8.500.000 φορολογουμένων στα 8.000 ευρώ και αντισταθμίσει τις απώλειες των εφετινών εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων. Η εισφορά αλληλεγγύης είναι πρόταση του προέδρου της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικου, ενώ η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκα Κατσέλη. Εφόσον γίνουν δεκτά τα παραπάνω μέτρα είναι σαφές ότι όσοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κτλ.) και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλό φόρο, ενώ με την έκτακτη εισφορά θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που σήμερα διέπονται από ευνοϊκή φορολογική κλίμακα.

Όπως δήλωσε χθες η κυρία Κατσέλη, «ένα από τα μέτρα τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού είναι η μείωση του αφορολογήτου, ένα μέτρο το οποίο θα πλήξει πολλούς συμπολίτες μας, καθώς πολλοί κάτω από 12.000 μπορεί να είναι και χαμηλοεισοδηματίες και χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι. Βασικό μέλημα όλου του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, στις 10 ώρες συζήτησής μας, ήταν πώς θα προστατεύσουμε τον πραγματικά χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο από περαιτέρω μείωση του εισοδήματός του. Στη συζήτηση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο, κατέθεσα μία πρόταση στον Υπουργό Οικονομικών, η οποία αυτή τη στιγμή αξιολογείται, για υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης που ορίστηκαν από το νόμο που πέρασε τον προηγούμενο χρόνο, το 2010».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυρία Κατσέλη. Ενα ζευγάρι έχει π.χ. πρώτη κατοικία 150 τετραγωνικά μέτρα, δεύτερη κατοικία 100 τετραγωνικά μέτρα, δυο αυτοκίνητα 1.800 και 1.200 κυβικών, ένα για κάθε σύζυγο, και ένα σκάφος 10 μέτρα του συζύγου, θα πληρώσει φόρο 9 ευρώ καθώς δηλώνει συνολικά ετήσιο εισόδημα 19.300 ευρώ λόγω χαμηλών τεκμηρίων. Τα τεκμήρια αυτά έρχονται τώρα να υπερδιπλασιαστούν για να πιαστούν στην «τσιμπίδα» της εφορίας πολλοί περισσότεροι πολίτες.

Η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να μειωθεί το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ και το κλιμάκιο εισοδήματος από τις 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ να φορολογηθεί με 10% (δηλαδή πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση 400 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ) ή να φορολογηθεί με 18% (δηλαδή πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση 720 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ). Αν επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 3% στο σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων τότε όλοι όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ετήσιο φόρο από 210 ευρώ (για ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ) έως 3.000 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ η ετήσια επιβάρυνση θα σαφώς υψηλότερη.

Από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να «παγώσει» τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για το σύνολο του 2011 και να επεκτείνει την κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την αγορά όχι μόνο της Α΄ κατοικίας, αλλά και δευτερεύουσας ή εξοχικής. Επίσης, εξετάζει να δώσει νέα γενναία κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τράπεζες του εξωτερικού.

Όμως ο προϋπολογισμός του 2011 αναζητά πρόσθετα έσοδα περίπου 4 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ. Ένα από τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών πέραν της μείωσης του αφορολογήτου ή της επιβολής έκτακτης εισφοράς είναι επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε ακίνητη περιουσία άνω των 100.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά πάνω από 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description nliagos | Ιουνίου 8, 2011 9:45 π.μ. | Reply
Και αν το ζευγάρι δηλαδή έχει και πχ 10000 για δόση δανείου πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να δηλώνει 19300x2 + 10000 = 49600. Και πόση θα είναι η επιβάρυνση μετά; 4-5 χιλιάρικα;

Τι λέτε ρε τζιμάνια; Που σας τα μάθανε αυτά; Αϊ σιχτήρ, βόδια...
image description globals | Ιουνίου 8, 2011 11:19 π.μ. | Reply
Καλημέρα επειδή το έψαξα , τα τεκμήρια για τα δεδομένα που αναφέρθηκαν είναι 24.450,00 ευρώ μέχρι και στα απλά πράγματα κάνουν λάθος σκέψου στα ποιό σημαντικά . Η κυρία Κατσέλη αλλού βρίσκεται και αλλού πατά, όμως ας κοιτάξει καλύτερα στον καθρέπτη της ίσως και να καταφέρει να δεί εκεί το πρόβλημα της χώρας .
image description zacalys | Ιουνίου 8, 2011 4:36 μ.μ. | Reply
Εδω σας θελω λεβεντες μου του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ...Να σκισουμε τα εκκαθαριστικά μας της εκτακτης εισφοράς και να τα καψουμε στο Συνταγμα..Αη στο διαολο πιά για κυβερνηση...για να μην κλεισει 600 οργανισμους αχρηστους όπως ελεγε περισυ στην τρόικα, μας πινει το αίμα στους υπόλοιπους..
Δεν παει να γινει ότι θέλει...Ετσι και αλλιώς γ.......μένοι ειμαστε...
image description ANDI | Ιουνίου 8, 2011 6:14 μ.μ. | Reply
Οι φωστήρες της εν λόγω κυβέρνησης θέλουν να ξαναπάρουν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα στα οποία δεν έχουν, και γνωρίζουν ότι δεν απέδωσαν κατά το παρελθόν , καμία ελπίδα για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Αλλά τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Άλλα πράγματα επιδιώκουν.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο