Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέα έκτακτη εισφορά, δεν μειώνεται το αφορολόγητο.

Παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις, το χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που διήρκεσε εννέα ολόκληρες ώρες ενέκρινε ύστερα από εξαντλητικό διάλογο το Μεσοπρόθεσμο. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφισμάτων για κρίσιμες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Το πρώτο βήμα για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου με αλλαγές στο αφορολόγητο και τις απολύσεις και αστερίσκους σε θέματα όπως οι εμπράγματες εγγυήσεις έγινε χθες στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού, που κράτησε? εννέα ώρες. Οι Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκαν διαλλακτικοί. Έκαναν αυτοκριτική και δήλωσαν ανοιχτοί σε προτάσεις, κίνηση που άνοιξε το χορό των τοποθετήσεων. Η κριτική των υπουργών επικεντρώθηκε σε τέσσερα θέματα: το αφορολόγητο, τις απολύσεις, τις εμπράγματες εγγυήσεις και το δημοψήφισμα, που έδειξε να προκρίνει ο πρωθυπουργός. «Όχι» στη μείωση του αφορολόγητου είπαν κατηγορηματικά ο Ευ. Βενιζέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Δ. Ρέππας, η Λ. Κατσέλη, ο Χ. Καστανίδης και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε ακόμη αντιπροσωπία των κομμάτων να συναντηθεί με τους «Αγανακτισμένους» και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για συντακτική Βουλή, που θα σημάνει το τέλος της μεταπολίτευσης. «Όχι» στις απολύσεις δήλωσαν με σαφή τρόπο ο Δ. Ρέππας, ο Χ. Καστανίδης και η Φ. Γεννηματά. «Όχι» στις εμπράγματες εγγυήσεις επέμειναν οι Κ. Σκανδαλίδης, Λ. Κατσέλη και Π. Μπεγλίτης. «Όχι» στο δημοψήφισμα είπε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Ειδικά για το αφορολόγητο οι υπουργοί κατέθεσαν αντιπροτάσεις, όπως η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών μαζί τους, αφού ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συγκεντρώσει και τις παρατηρήσεις των βουλευτών από το σημερινό ΚΤΕ. Της συνεδρίασης είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους βασικούς υπουργούς, προκειμένου να τους επισημάνει ότι αν η κυβέρνηση δεν εκπέμψει μήνυμα ενότητας, η τρόικα θα αντιδράσει, η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα συρθεί σε εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως ημερομηνία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή όρισε την 28η Ιουνίου, μετά δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει αποσπάσει μια θετική απόφαση από τους εταίρους, ώστε να τη χρησιμοποιήσει ως «όπλο» στη Βουλή.

Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να καθησυχάσει τους πάντες λέγοντας πως οι αλλαγές θα γίνουν δημοκρατικά. Έθεσε, μάλιστα, θέμα δημοψηφίσματος, συναίνεσης των κομμάτων και εφαρμογής του σχεδίου από τους υπουργούς με αποφασιστικότητα. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η αποτροπή της χρεοκοπίας παραμένει το διακύβευμα της περιόδου. «Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, τόνισε.

Οι εταίροι μας θέλουν να μας βοηθήσουν, αλλά περιμένουν από εμάς να λειτουργήσουμε με ενότητα είπε χαρακτηριστικά». Έκανε και αυτοκριτική: «Αν χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική μας είναι ότι αφιερώσαμε -αναγκαστικά βέβαια- πολύ χρόνο να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, να διαπραγματευόμαστε σκληρά και βέβαια αποτελεσματικά για να εγγυηθούμε ασφάλεια για την ελληνική οικονομία αλλά και την κάθε οικογένεια. Δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μια νέα αίσθηση δικαίου, ευνομίας, δημοκρατικής λογοδοσίας».

Με τόλμη
Ο πρωθυπουργός είπε πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί δεν υπάρχουν σωτήρες. «Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη, πάντα με διαβούλευση, πάντα με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με αποφασιστικότητα σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», τόνισε. «Γι' αυτό είπα ότι, είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα», προσέθεσε, θέτοντας εκτός το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή στα τέλη του Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες που διαμαρτύρονται μπροστά από τη Βουλή: «Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν μια νέα θέσπιση αν θέλετε, της ελληνικής δημοκρατίας, όχι την κατάλυσή της».

Ακολούθως έθεσε το τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί από εδώ και πέρα:

Αλλαγή στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα.
Αλλαγή στο κράτος.
Αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα ενός γνήσιου πατριωτισμού.
«Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, θα κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας», διεμήνυσε. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι «σε αυτήν την προσπάθεια περίμενα και περιμένω, απαιτώ αν θέλετε και ως πολίτης της χώρας, την ευρύτατη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου».

«Για το λόγο αυτό επιμένω και θα επιμείνω στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση» προσέθεσε, διευκρίνισε, όμως, ότι δεν θα ζητήσει πλειοψηφία 180 ψήφων. «Δεν κάνουμε εκβιασμούς», είπε, αλλά επέμεινε: «Ακόμα και τώρα καλώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση μαζί. Με όποιο τρόπο θέλουν, ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίας, όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών».


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description gkazan | Ιουνίου 7, 2011 4:59 μ.μ. | Reply
Τι λέμε ρε;;;; Δουλέψαν τα κοπρόσκυλα 9 ώρες;;;;

Να πάει η Επιθεώρηση Εργασίας ΤΩΡΑ, για αδήλωτη υπερωρια!!
image description ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΟΣ | Ιουνίου 8, 2011 5:34 μ.μ. | Reply
....ΠΕΣ ΤΟΥΣ :

ΑΣ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ 300 ΣΕ 70
ΑΣ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ 2000,00 ΕΚΑΣΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΣ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ
ΑΣ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΑΣ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
ΑΣ ....
....
...
....
ΕΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ "ΧΕΡΙ" .

ΔΕΚΑ ΩΡΕΣ ΗΘΕΛΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ, ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΣ ΜΕ ΤΣΙΜΠΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο