Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέο μνημόνιο και νέο δάνειο 65 δισ. έως το 2014.

Το νέο πακέτο θα συνδέεται αυστηρά με την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ

Νέο μνημόνιο και νέο δάνειο 65 δισ. έως το 2014.

Το νέο πακέτο θα συνδέεται αυστηρά με την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ

Σε συμφωνία επί της αρχής για νέο πακέτο διάσωσης από Ε.Ε. και ΔΝΤ προς την Ελλάδα που, θα καλύπτει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας έως και τα μέσα του 2014, θα περιλαμβάνει περιορισμένη συμμετοχή ιδιωτών και θα συνδέεται αυστηρά με την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ φαίνεται να καταλήγει η τρόικα. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις «πηγής κοντά στη διαδικασία», την οποία επικαλείται το Reuters σε χθεσινοβραδινό του δημοσίευμα, το οποίο ήλθε στο φως λίγες ώρες πριν, τη μετάβαση του πρωθυπουργού στο Λουξεμβούργο για την κρίσιμη συνάντηση με το Ζ. Κ. Γιούνγκερ και την κατάληξη του ελέγχου της τρόικας για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Πάντως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που ρωτήθηκε από την «Η» αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Σύμφωνα με το Reuters, το νέο πακέτο ουσιαστικά θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση των 110 δισ. ευρώ που λήγει το 2013 και θα δώσει έναν επιπλέον χρόνο, πλήρως καλυμμένο χρηματοδοτικά, στην Ελλάδα ώστε αυτή να μπορέσει να σταθεροποιήσει το χρέος της. Με τα νέα δεδομένα φαίνεται δε πλέον πιθανό η λεγόμενη πέμπτη δόση να αποτελέσει την πρώτη δόση του νέου δανείου και να καταβληθεί το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου.

Δανειακές ανάγκες
Με βάση την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της: Οταν είχε συναφθεί η συμφωνία, το Μάιο του 2010, προϋπόθεση ήταν ότι η Ελλάδα θα δανειζόταν και μόνη της από τις αγορές 27 δισ. ευρώ το 2012 και 38 δισ. ευρώ το 2013. Η εκτίναξη των spreads σε δυσθεώρητα επίπεδα όμως καθιστά, με τα σημερινά δεδομένα, απαγορευτική την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ετσι προκύπτει χρηματοδοτικό κενό 65 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 ? 2013. Παράλληλα οι λήξεις του πρώτου εξαμήνου του 2014 εκτιμώνται περίπου σε 20 δισ. ευρώ επομένως το συνολικό «άνοιγμα» ανεβαίνει στα 85 δισ. ευρώ.

Μέρος του ποσού αυτού το πιθανότερο είναι να καλυφθεί από χρήματα που θα δώσει Ε.Ε. και ΔΝΤ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα ένα λογικό ποσό που θα μπορούσε να δώσει Ε.Ε. ? ΔΝΤ είναι της τάξης των 40 δισ. ευρώ. Παράλληλα έως τα μέσα του 2014 με μία συντηρητική εκτίμηση θα μπορούσαν να προκύψουν έσοδα 20 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Τα εναπομείναντα περίπου 25 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν συναινέσουν σε μία λύση τύπου Βιέννης ελληνικές τράπεζες και ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που συνολικά εκτιμάται πως έχουν στα χαρτοφυλάκια τους περί το 30% του ελληνικού χρέους.

Με αυτό το σενάριο η έκθεση των ιδιωτών, που θα δεχθούν να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι και τα μέσα του 2014, θα περιοριστεί επί ελληνικού εδάφους «ψαλιδίζοντας» τις πιθανότητες αυτό να εκληφθεί ως ένα γενικευμένο «πιστωτικό γεγονός».

Σύμφωνα με το Reuters, πηγή κοντά στη διαδικασία:

1. Ελεγε πως αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει επί της αρχής σε ένα νέο τριετές σχέδιο προσαρμογής για την Ελλάδα, το οποίο θα «τρέξει» έως και τα μέσα του 2014 και θα περιλαμβάνει αυξημένη εξωτερική χρηματοδότηση. Το δεύτερο πρόγραμμα θα υπερβεί τελικά τα 110 δισ. ευρώ του υφιστάμενου δανείου και θα περιλαμβάνει περιορισμένη συμμετοχή ιδιωτών ώστε αυτό να μην εκληφθεί από την αγορά ως «πιστωτικό γεγονός», ισοδύναμο με αδυναμία πληρωμών από την Ελλάδα.

2. Αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ποσά (του νέου δανείου), αλλά είπε πως το πρόγραμμα θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, με την υπόθεση ότι η χώρα αδυνατεί να επιστρέψει στις αγορές.

3. Είπε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αυστηρές δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη διαχείριση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας και το ακριβές χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων και εκεί θα σταματά η διεθνής «εποπτεία» του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

4. Το ελληνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε επί της αρχής στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (European Financial Committee), υφυπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών των 17 χωρών - μελών της Ευρωζώνης, στη Βιέννη σε διαπραγματεύσεις που έληξαν μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το πακέτο των νέων μέτρων

Mείωση αφορολογήτου ορίου εισοδήματος.
Eιδικός φόρος κατανάλωσης σε φυσικό αέριο, αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό.
Eξίσωση φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Aύξηση τελών κυκλοφορίας.
Eτήσια εισφορά σε σκάφη αναψυχής.
Έκτακτη εισφορά σε ακίνητα - πολυτελή IX - πισίνες.
Μετατάξεις προϊόντων - υπηρεσιών από το χαμηλό στον υψηλό ΦΠΑ .
Επιβολή ΛΑΦΚΑ (κλιμακωτά 6% - 14%) από την 1η Ιουλίου στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ.
Πρόσθετο ΛΑΦΚΑ σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με εθελούσια σε ηλικία κάτω των 60 ετών.
Επιβολή ΛΑΦΚΑ (3% - 10%) από την 1η Σεπτεμβρίου σε επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Μείωση εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία.
Μείωση επικουρικών συντάξεων.
Επιβολή εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ.
Αυξήσεις εισφορών, από 1/1/2012 στον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ
«Ψαλίδι» στα κοινωνικά επιδόματα.
Μείωση του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων.
Μειώσεις μισθών για τους νέους.
Επέκταση από τα 2 στα 3 χρόνια της επιτρεπόμενης διάρκειας για την παροχή εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
10ωρη ημερήσια εργασία έως 6 μήνες το χρόνο με συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενων.
«Διορθώσεις» στο καθεστώς επέκτασης των συμβάσεων στα μη μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων.
«Λουκέτα» σε ΔΕΚΟ.
Απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Δραστική μείωση συμβασιούχων.
«Πάγωμα» μισθολογικής ωρίμανσης στο Δημόσιο.
Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης.
Περικοπή ΠΔΕ.
Αλλαγή του κανόνα για τις προσλήψεις από «1 προς 5» σε «1 προς 10»

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο