Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέος Αγορανομικός Κώδικας στις αρχές του 2012.

Νέος Αγορανομικός Κώδικας στις αρχές του 2012             
 
 ANOIΓEI πλήρως η αγορά οπωροκηπευτικών και παιδικών τροφών πρώτης βρεφικής ηλικίας, με την κατάργηση όλων των περιθωρίων κέρδους που ισχύουν μέχρι σήμερα για τα συγκεκριμένα είδη, θεσπίζεται και εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας για τα νωπά οπωροκηπευτικά, ώστε να υπάρχει πραγματικός έλεγχος για όλα τα προϊόντα από το χωράφι μέχρι το ράφι, απλοποιείται η διαδικασία υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής και μειώνονται τα σχετικά πρόστιμα, ενώ απλοποιούνται οι προωθητικές ενέργειες στα σούπερ μάρκετ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι επανεξετάζονται «από την αρχή, εν λευκώ και χωρίς παρωπίδες» όλες οι αγορανομικές διατάξεις που καθορίζουν τον Αγορανομικό Κώδικα, ώστε μέχρι τις αρχές του 2012 να έχουμε καταλήξει σε έναν ριζικά νέο, σύγχρονο Κώδικα, που θα απηχεί τις ανάγκες της εποχής, θα αντιστοιχεί στις πραγματικές δυνατότητες των υπηρεσιών και θα αποβάλλει όλες τις ρυθμίσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και προσθέτουν περιττά διοικητικά βάρη στις επιχειρήσεις.

Οι παιδικές τροφές πρώτης βρεφικής ηλικίας θα μπορούν να πωλούνται οπουδήποτε ενώ μέχρι σήμερα πωλούνται μόνο από φαρμακεία και ο υπουργός εκτιμά ότι η τιμή θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%. Η απελευθέρωση ξεκινά από τις 2 Ιουλίου 2011.

Επίσης εφαρμόζεται νέο σύστημα ιχνηλασιμότητας στα οπωροκηπευτικά. Διασυνδέονται τα μητρώα του Yπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αυτά του Yπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εισάγεται η καινοτομία του κωδικού παρτίδας σε όλους ανεξαιρέτως τους κρίκους της αλυσίδας και υποχρεωτικά σε κάθε τιμολόγιο ή παραστατικό συναλλαγής και κατά συνέπεια παρακολουθείται αποτελεσματικά η πορεία ενός προϊόντος από το χωράφι μέχρι το ράφι των σούπερ μάρκετ αλλά και των λαϊκών αγορών.

Το σύστημα εστιάζει σε 12 κατηγορίες προϊόντων (μήλα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μαρούλια, ροδάκινα-νεκταρίνια, αχλάδια, φράουλες, πιπεριές, σταφύλια, ντομάτες, πατάτες και κρεμμύδια), τα οποία συνθέτουν το βασικό καλάθι ενός νοικοκυριού.

Σε ό,τι αφορά τους τιμοκαταλόγους χονδρικής (άρθρο 9, κεφ. 1, Α.Δ. 9/2007), όπως σημείωσε ο υπουργός, η νέα διάταξη ορίζει ότι οι επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ (μέχρι σήμερα το όριο ήταν 5 εκατ. ευρώ) δεν υποχρεούνται στην υποβολή τιμοκαταλόγων και στην τήρηση κοστολογικών στοιχείων. Επίσης καταργείται η υποχρέωση υποβολής των συμφωνιών μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων.

Ακόμη μειώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονταν μέχρι σήμερα στις επιχειρήσεις για καθυστερημένη ή ελλιπή υποβολή κοστολογικών στοιχείων και οδηγούσαν σε πρόστιμα ύψους έως και 1,5 εκατ. ευρώ. Καταργείται η ανά κωδικό επιβολή προστίμων που οδηγούσε σε υπέρογκες χρηματικές κυρώσεις και εφαρμόζονται πιο λογικά διοικητικά πρόστιμα που συνδέονται με τις ημέρες καθυστέρησης συμμόρφωσης στον νόμο.

Τελικά ο αριθμός των εταιριών που υποχρεούνται να υποβάλουν κοστολογικά στοιχεία από 275 σήμερα γίνονται 153, ενώ προστίθενται στις υπόχρεες εταιρίες τα διαγνωστικά κέντρα ώστε να υπάρχει έλεγχος των τιμών στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, μιας και είναι μια κατηγορία υπηρεσιών ιδιαίτερα ευαίσθητη για το ελληνικό νοικοκυριό.

Τέλος, ρυθμίζονται οι προωθητικές ενέργειες, οι λεγόμενες προσφορές, στα σούπερ μάρκετ. Η ισχύουσα Α.Δ. είναι ανεφάρμοστη λόγω των παράλογων περιορισμών που θέτει. Με τη νέα ρύθμιση επιτρέπεται κάθε μορφή προωθητικής ενέργειας με την προϋπόθεση: α) ότι η τιμή μονάδας του υπό προώθηση προϊόντος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την τιμή μονάδας του προϊόντος πριν την προώθηση. Για τη διασφάλιση επιτρέπονται προωθητικές ενέργειες μόνο σε προϊόντα που δεν έχουν αυξήσει την τιμή τους το προηγούμενο διάστημα (έναν ή δύο μήνες) και β) ότι αναγράφεται υποχρεωτικά στην πινακίδα η τιμή ανά μονάδα μέτρησης (π.χ. κιλό) πριν και μετά την προωθητική ενέργεια.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο