Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι επιχειρήσεις οδηγούνται εξ ανάγκης σε στάση πληρωμών

Για κίνημα αγανακτισμένων επιχειρηματιών που μπορεί σύντομα να κατέβουν στους δρόμους, έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δ. Μπακατσέλος, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει άμεσα να ομονοήσουν γιατί το πρόβλημα είναι η σωτηρία της χώρας και ο χρόνος είναι πολυτέλεια.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Μπακατσέλος χαρακτήρισε ως εισπρακτικά τα τελευταία φορολογικά μέτρα, τα οποία στραγγαλίζουν τη ζήτηση, την ίδια στιγμή που μικροσυμφέροντα υπονομεύουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι θετικές και οι σχετικές πρωτοβουλίες στηρίζονται από τις επιχειρήσεις όχι όμως για να κλείνουν άπαξ τρύπες στα έσοδα, αλλά για να συνδυαστούν με ανάπτυξη.

Παράλληλα δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε στάση πληρωμών εξ ανάγκης, ενώ πλέον σχεδόν καμία δεν μπορεί να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της. «Τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας τα έβαλε μόνος του ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος.

Εγγραφές
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Γ. Γκιλή, ο οποίος είπε πως παρ' όλο που η θερινή περίοδος έχει ξεκινήσει, στο νομό του για πρώτη φορά οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων είναι λιγότερες από τις διαγραφές.

Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία έρευνας (σε δείγμα 400 επιχειρηματιών της Χαλκιδικής), όπου το 68% δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής του, ενώ για το επόμενο εξάμηνο το 51% εκτιμά ότι θα σημειωθεί μείωση του τζίρου του. Η συρρίκνωση του τζίρου από τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής είναι της τάξης του 37% κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρσι, ενώ ο μεγαλύτερος «χαμένος» από την κρίση δείχνει να είναι ο κλάδος της βιοτεχνίας και της μεταποίησης.

Το αίτημα, που προβλήθηκε σχεδόν απ' όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων, είναι η ανάγκη επέκτασης της διάρκειας αποπληρωμής των παλαιών δανείων του ΤΕΜΠΜΕ κατά 36-48 μήνες, καθώς επισήμαναν ότι οι επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν, χάνουν τη φορολογική ενημερότητα. Τέλος ζήτησαν το ΕΤΕΑΝ να λειτουργήσει με νέο σύστημα παρέχοντας εγγύηση απευθείας στις επιχειρήσεις χωρίς να παρεμβάλλονται οι τράπεζες.

Δημοψήφισμα
Επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος , χαρακτηρίζοντάς το ως την πιο υγιή πολιτικά λύση. «Κανείς δεν μπορεί να εκφράσει το λαό καλύτερα από το λαό» δήλωσε χθες ο κ. Δασκαλόπουλος σε δημοσιογράφους τονίζοντας ότι αυτή είναι η βαθύτερη ουσία της πρότασης για το δημοψήφισμα.

«Ηταν μία πρόταση κρυστάλλινη, που όμως επιχειρήθηκε να διαστρεβλωθεί από όσους τρομάζουν στη σκέψη ότι ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να αποφασίσει και να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον του», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι θεσμικά αρμόδιοι είναι αυτοί που πρέπει να διατυπώσουν το ακριβές ερώτημα ως προς το εθνικό διακύβευμα: Aν είμαστε διατεθεμένοι να εξαλείψουμε τις παθογένειες και να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να μην τεθούμε εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα υποχρεωθούν όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς να εξηγήσουν στο λαό τις συνέπειες της μίας ή της άλλης απόφασης και τότε ο κόσμος θα μπορέσει να καταλάβει και να αποφασίσει, είπε ο κ. Δασκαλόπουλος. «Σε όσους εκφράζουν φόβους για την έκβαση του δημοψηφίσματος η απάντηση είναι ας μη φοβόμαστε το λαό, ας έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο