Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΔΝΤ: Δεν πληρώνει την 5η δόση χωρίς νέα μέτρα.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στην Ελλάδα για λήψη περαιτέρω μέτρων, με το ΔΝΤ να έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν πληρώνει την 5η δόση του δανείου, εάν δεν λάβει σαφείς εγγυήσεις για τους επόμενους 12 μήνες ότι η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα

Την 3η Ιουνίου έχει θέσει, εν είδει τελεσιγράφου, το ΔΝΤ ως τελευταία ημερομηνία για να «κλειδώσει» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2012 και το 2013.

Με το ΔΝΤ να έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν πληρώνει την πέμπτη δόση του δανείου, εάν δεν λάβει σαφείς εγγυήσεις για τους επόμενους 12 μήνες, ότι η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα, οι πιέσεις για τη λήψη περαιτέρω μέτρων από την Ελλάδα κλιμακώνονται: Μεγάλα «αγκάθια» στις σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και πρέπει να καταλήξουν περίπου εντός δέκα ημερών, με την τρόικα είναι:

Ο επαναπροσδιορισμός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Βασικά ζητούμενα φαίνεται πως είναι η διεύρυνση του προγράμματος και η ακόμη μεγαλύτερη αποσαφήνιση των προθέσεων, για παράδειγμα σε θέματα όπως η εκχώρηση του management. Παράλληλα όμως, θέμα συνιστά και η πρόταση των δανειστών για τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα, με τη συμμετοχή ξένων και τεχνοκρατών που θα αναλάβουν να πουλήσουν, επί της ουσίας το σύνολο της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Χθες, πάντως, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη διαφοροποιήθηκε πάλι δηλώνοντας πως βασικές στρατηγικές υποδομές, όπως η ΔΕΗ, θα πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και αυτό, όπως είπε, συνιστά θέση της κυβέρνησης. Αν η συμμετοχή του Δημοσίου πέσει στο 51% ή το 35% αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί χωριστά για κάθε ΔΕΚΟ, σημείωσε.

Το «κλείδωμα» των δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2011 - 2015. Μέτρα άνω των 10 δισ. ευρώ μένει να προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες, με την τρόικα να επιμένει στη δημιουργία πολλών γραμμών άμυνας, ώστε να μην υπάρξει καμία απόκλιση από το στόχο για έλλειμμα 1% του ΑΕΠ το 2015.

Η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης, αφού ο χρονικός ορίζοντας των δεσμεύσεων που απαιτούνται υπερβαίνουν τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Το θέμα αυτό αναδεικνύεται σε ζήτημα μείζονος σημασίας για την αγορά που φοβάται πως γύρω από τα μέτρα θα ξεσπάσει πολύμηνη πολιτική διαμάχη, την ώρα που ο χρόνος των αποφάσεων έχει συμπυκνωθεί.

Ζ. Κ. Γιούνκερ
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ -στον απόηχο των ανακοινώσεων της Δευτέρας- αποτύπωσε πάντως το γενικό πλαίσιο στο οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις τρόικας - κυβέρνησης, με την τελευταία να δέχεται ισχυρές πιέσεις για ακόμη περισσότερες «παραχωρήσεις»: «Πρέπει να αποφασίσουμε με το ΔΝΤ αν στο τέλος του Ιουνίου η δόση των 12 δισ. μπορεί να χορηγηθεί ή όχι.

Το ΔΝΤ ζητά οικονομική εγγύηση για τους επόμενους 12 μήνες», προειδοποίησε, και τόνισε πως ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση η περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα. Την ίδια ώρα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα, μέσω ενός «νέου προγράμματος», εφόσον «ικανοποιηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα». «Εάν ικανοποιηθούν, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια αναμόρφωση (re ? profiling) που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων» δήλωσε ο κ. Γιούνγκερ.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο