Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πώς και πόσο είναι εγγυημένες οι καταθέσεις.

Στην Ελλάδα το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) έχει αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή των καταθέσεων, καθώς σε περίπτωση που «σκάσει» κάποια τράπεζα αποζημιώνει τον καταθέτη με μέγιστο ποσό τις 100.000 ευρώ [σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2(α) του ν. 3746/2009 - ΦΕΚ 27 Α΄ 16/02/2009]

Να παραταθεί μέχρι το 2015 ο νόμος «προστασία» για την εγγύηση των καταθέσεων ζητούν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών.

Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ (συνομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών) όσο και η ΕΣΕΕ (συνομοσπονδία εμπόρων) καλούν τον κ. Παπακωνσταντίνου να επεκτείνει την ισχύ του νόμου -λήγει στο τέλος του έτους- και σημειώνουν:

«Η προσπάθεια όλων πρέπει να επικεντρωθεί στον κατευνασμό συμπεριφορών που φυγαδεύουν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις τρώμε εδώ και έναν χρόνο από τα έτοιμα».

Στην Ελλάδα το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) έχει αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή των καταθέσεων, καθώς σε περίπτωση που «σκάσει» κάποια τράπεζα αποζημιώνει τον καταθέτη με μέγιστο ποσό τις 100.000 ευρώ [σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2(α) του ν. 3746/2009 - ΦΕΚ 27 Α΄ 16/02/2009].

Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η Ημερησία σε επικοινωνία που είχε με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στην οποία έθεσε το ερώτημα της παράτασης του νόμου, έλαβε την εξής απάντηση: Με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο πρέπει να δοθεί η παράταση, όπως το απαιτεί η κοινοτική οδηγία.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι καταθέτες είναι ότι το ΤΕΚΕ τους παρέχει την εγγύηση και όχι το κράτος.

Το ανώτατο όριο της κάλυψης φτάνει τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών, που έχουν δηλαδή ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση. Και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση που συνδικαιούχος είναι ανήλικο τέκνο, η αποζημίωση εισπράττεται από τον κηδεμόνα του.

Οι τράπεζες

Ολες οι τράπεζες που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, εκτός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετέχουν υποχρεωτικά στο σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ. Οποια τράπεζα δεν συμμετέχει στο ΤΕΚΕ, δεν μπορεί να δέχεται καταθέσεις.

Ωστόσο, τα υποκαταστήματα τραπεζών που η έδρα τους βρίσκεται σε χώρα της ΕΕ δεν συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ, γιατί καλύπτονται από το αντίστοιχο σύστημα εγγύησης καταθέσεων της χώρας τους.

Τα κεφάλαια του ΤΕΚΕ προέρχονται από το ιδρυτικό κεφάλαιο, τις αρχικές και τις ετήσιες τακτικές εισφορές των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο Ταμείο.

Στην περίπτωση που τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΕΚΕ δεν επαρκούν για την καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες αν «σκάσει» κάποια τράπεζα, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ υποχρεούνται να καταβάλουν συμπληρωματική εισφορά (ίση με το τριπλάσιο της ετήσιας εισφοράς τους).


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description bgkakey | Μαΐου 24, 2011 8:39 μ.μ. | Reply
Δεν μας λέει το άρθρο τι γίνεται στην περίπτωση ξαφνικής και απροειδοποίητης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Επειδή λοιπόν αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο, και επειδή (πρακτικά και τεχνικά) είναι πολύ δύσκολο η ανακοίνωση (ή έστω οι ΧΟΝΤΡΟΙ ψίθυροι) για την επιστροφή στη δραχμή να συμπέσουν χρονικά μεν την κυκλοφορία του νέου νομίσματος (θα περάσουν μέρες έως και εβδομάδες), τι θα γίνεται όλο αυτό το διάστημα που θα ξέρουμε όλοι δλδ οτι σε λίγες μέρες θα έχουμε τραπεζογραμμάτια με ήρωες της επανάστασης του '21; Οι τράπεζες θα επιτρέπουν αναλήψεις ή θα εγγυώνται απλώς τις καταθέσεις μας σε ευρώ μέχρι αυτές να γίνουν δραχμές και να φάνε στο καπάκι μια υποτιμησάρα ίσα με 50%;
Κατά τα άλλα, έχει σημειολογικό ενδιαφέρον οτι η εγγύηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έχει ανατεθεί σε έναν ΤΕΚΕ
image description theopan | Μαΐου 25, 2011 12:31 π.μ. | Reply
Αν θα επιτρέπουν αναλήψεις; Ένα τηλέφωνο στο 100 και κατευθείαν αυτόφωρο για όποιον διευθυντή καταστήματος αρνηθεί. Η μόνη επιλογή που έχουν σε τέτοια περίπτωση είναι να κλείσουν όλα τα καταστήματα.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο