Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν - Ασυνεπές το 6% του συνόλου

Αυξάνεται ο αριθµός των ασυνεπών επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονοµικές υποχρεώσεις τους.

Το ποσοστό τους αυξήθηκε πέρσι κατά 58,3% σε σύγκριση µε την περασµένη επταετία, µε αποτέλεσµα οι ασυνεπείς επιχειρήσεις να αγγίζουν πλέον το 6% του συνόλου των εταιρειών. Παράλληλα, το 38,57% των εταιρειών είδαν την πιστοληπτική τους ικανότητα να επιδεινώνεται.

Στον αντίποδα βρίσκεται µόλις το 12,27% των εταιρειών, οι οποίες αναβάθµισαν την πιστοληπτική τους ικανότητα, ενώ ακόµα πιο δυσµενείς αναµένονται οι εξελίξεις για το τρέχον έτος, καθώς ο αριθµός των επιχειρήσεων που υποβαθµίζονται είναι µεγαλύτερος από εκείνων που βελτιώνονται.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι το επιχειρηµατικό κλίµα επιδεινώνεται εξαιτίας της δηµοσιονοµικής κρίσης αλλά και της αρνητικής πορείας της ελληνικής οικονοµίας. Η έλλειψη ρευστότητας, η δυσκολία δανεισµού, η πτώση της ζήτησης και της συνολικής κατανάλωσης, η εκροή κεφαλαίων προς χώρες µε χαµηλότερο κόστος εργασίας και ευνοϊκότερο επιχειρηµατικό περιβάλλον, αλλά και η αδυναµία πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, αποτελούν τους κυριότερους λόγους επιδείνωσης της οικονοµικής κατάστασης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από αναλύσεις της ICAP στους ισολογισµούς 215.548 επιχειρήσεων, η ανοδική τάση της ασυνέπειας αφορά όλους τους κλάδους της βιοµηχανίας, του εµπορίου και των υπηρεσιών. Συγκεκριµένα, οι ασυνεπείς επιχειρήσεις της βιοµηχανίας αυξήθηκαν κατά 58,8%,του εµπορίου κατά 75%, ενώ η άνοδος στο ποσοστό ασυνέπειας στις υπηρεσίες διαµορφώθηκε σε χαµηλότερα επίπεδα (31,7%).

Ετσι, το 7,4% των βιοµηχανικών επιχειρήσεων δεν µπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το ∆ηµόσιο, τις τράπεζες ή προς άλλες επιχειρήσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό διαµορφώνεται στο 5,4% στο εµπόριο και στο 3,7% στις υπηρεσίες. ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. «Για κάθε εταιρεία που βελτίωσε την πιστοληπτική της ικανότητα, περισσότερες από τρεις την επιδείνωσαν», δήλωσε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύµβουλος της ICAP, ο οποίος µάλιστα προέβλεψε επιπλέον επιβάρυνση της κατάστασης κατά την τρέχουσα χρονιά, καθώς βάσει των µέχρι τώρα στοιχείων οι υποβαθµίσεις υπερτερούν των αναβαθµίσεων, αν και σε µικρότερη ένταση.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο