Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Νέα φοροκαταιγίδα για επαγγελματίες και ακίνητα.

Στο στόχαστρο και το αφορολόγητο - Πακέτο σαρωτικών μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ προωθεί η κυβέρνηση

Πακέτο σαρωτικών φορολογικών μέτρων προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ώς το 2015 και των πρόσθετων μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ για εφέτος. Στο στόχαστρο μπαίνει το αφορολόγητο όριο και η ακίνητη περιουσία, αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι, οι αντικειμενικές αξίες και η έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις, ενώ «μαχαίρι» μπαίνει στις φοροαπαλλαγές.

Η κυβέρνηση αναζητεί -τουλάχιστον- 23 δισ. ευρώ ώς το 2015 και άλλα 6 δισ. για εφέτος ώστε να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Μεταξύ των νέων φορολογικών μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο για το οποίο πιέζει ασφυκτικά η τρόικα.

Εναλλακτικά, εξετάζεται το σενάριο μίας νέας έκτακτης εισφοράς ή η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους τους δικαιούχους (δηλαδή και για μισθωτούς-συνταξιούχους) κάτω από τα 10.000 ευρώ.

Η κατάργηση του αφορολόγητου των ελευθέρων επαγγελματιών είχε γίνει επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη το 2008, αλλά αναιρέθηκε λίγους μήνες αργότερα από τον διάδοχό του, Γ. Παπαθανασίου.

Εάν τελικά το υπουργείο Οικονομικών υιοθετήσει αυτό το μέτρο, τότε ο συντελεστής του φόρου για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος θα είναι (το πιθανότερο) 10% ή 15% ή 18%.

Την ίδια ώρα, νευρική κρίση έχει προκαλέσει στην τρόικα το «κίνημα των αποδείξεων» και ειδικότερα το γεγονός το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες επιστροφές φόρου, καθώς οι φορολογούμενοι κατέθεσαν περισσότερες αποδείξεις απ' όσες χρειάζονται για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου.

Γι' αυτό άλλωστε έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το ενδεχόμενο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για το σύνολο των φορολογουμένων, όπως ακόμα και η κατάργηση των αποδείξεων, κάτι που τελικά απορρίφθηκε αφού θεωρείται ότι θα υπονομεύσει την προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων και θα διογκώσει τη φοροδιαφυγή.

Ακίνητα

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει -και μάλλον θα το υλοποιήσει- σχέδιο έκτακτης εισφοράς στην ατομική ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και μείωση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ σε 250.000 με 200.000 ευρώ.

Συζητείται ακόμα η θέσπιση κοινού αφορολόγητου ορίου για τους συζύγους, δηλαδή, για παράδειγμα να έχουν και οι δύο μαζί αφορολόγητο 400.000 (από 200.000 έκαστος).

Επίσης, στο τραπέζι είναι η μείωση του αφορολόγητου για αγορά, δωρεά, κληρονομιά ή γονική παροχή κατοικίας, από 200.000 ευρώ για τον άγαμο στις 150.000 (ή τις 100.000) και από τα 250.000 για τον έγγαμο σε 200.000 ή ακόμα και τις 150.000 ευρώ.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο, ενώ το ποσοστό αύξησης κατά μέσο όρο αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αυθαιρέτων, το υπουργείο θα προωθήσει ρύθμιση για τη σημαντική μείωση των προστίμων διατήρησης και ανέγερσης, Εκτιµάται ότι τα έσοδα θα είναι υπερδιπλάσια απ' αυτά των ηµιυπαίθριων, που υπολογίζονται σε 1-1,5 δισ. ευρώ.ν

Επίσης, αναμένεται και ρύθμιση για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, αναμένεται να περικοπεί έως και το 40%, ώστε να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των απαλλαγών κοστίζει 7 δισ. ευρώ περίπου.

Οι απαλλαγές φόρου θα περικοπούν για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται ο πήχυς να πέσει χαμηλότερα και συγκεκριμένα κοντά στα 40.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα προχωρήσει η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%), η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των αυξημένων αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για τα νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Ενδεχομένως, θα αυξηθούν και οι συντελεστές υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων

Επίσης, αναμένεται η εξομοίωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από το ερχόμενο φθινόπωρο, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκολούχα ποτά (χυμούς, αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά) και στο φυσικό αέριο, καθώς και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και γενικότερα για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.


Πηγή To Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description epimenidis | Μαΐου 23, 2011 5:58 π.μ. | Reply
Να φερουν πίσω τα κλεμμενα και να επιστρέψουν στο κράτος τις μειζες που πήραν οι διαφοροι γνωστοί πλεον μεγαλομειζαδωροι πολιτικοί. Ας αφήσουν πια ισυχο τον κοσμάκι στην απελπισία που τον έφεραν. Αλήθεια ποσο θα καθόμαστε να τους ακούμε ακόμα με σταυρωμενα τα χερια; Πως καταντήσαμε ετσι; Βουτηρομπεμπέδες γιναμε ολοι και μας φέρονται έτσι; Στο απόσπασμα πρεπει να τους στησουμε όλους.
image description giamitro | Μαΐου 23, 2011 8:08 π.μ. | Reply
Καλά εκεί στην Αθήνα κοιμώστε? Είστε 6 εκατομύρια κόσμος, έχετε την βουλή μπροστά σας και δεν αντιδράτε καθόλου? Από την γέννηση του Ελληνισμού μέχρι σήμερα η γενιά μας αποτελεί την μεγαλύτερη ντροπή και ξεφτύλα. Τέτοια δουλοπρέπεια, και τέτοιος χατζηαβατισμός δεν έχει ξαναγίνει τόσο μαζικά.
image description Petr | Μαΐου 23, 2011 7:09 μ.μ. | Reply
Όσο οι Ελληνάρες είναι ακόμα κολλημένοι με αριστερούς, δεξιούς, ΠΑΣΟΚους και ακόμα κουβαλλάνε κομμάτικά αποθωμμένα του παππού τους και του πατέρα τους.....το παιχνίδι είναι χαμένο!!!
image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Μαΐου 24, 2011 8:38 π.μ. | Reply
Μας ταΐζουν και μας ποτίζουν κουτόχορτο! Τί να πώ; Ο κόσμος είναι μεμψίμοιρος αλλά όταν τους λές ότι άν είμαστε όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, σου λένε: ας ξεκινήσουν οι άλλοι για να ακολουθήσουμε! Κατάλαβες; Για να μαε φέρουν σε τέτοιο σημείο στο οποίο άν ήμασταν άλλοτε, θα είχε καεί το ΣΥΜΠΑΝ, και να μην αντιδρούμε καθόλου δύο τινά συμβαίνουν: Ή αυτοί στους οποίους απευθύνθηκε ο Πάγκαλος όταν έλεγε ότι μαζί τα φάγαμε είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που φανταζόμαστε και άρα έχουν χεσμένη τη φωλιά τους και δεν μιλάνε, ή η κοινωνική μηχανική και η πλύση εγκεφάλου που εφαρμόστηκε από την μεταπολίτευση και έπειτα, με συνενόχους ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ και τα προδοτικά ΜΜΕ, ήταν τόσο καλά δομημένη που έφερε τα αναμενόμενα για αυτούς αποτελέσματα!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο