Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μέτρα 6 δισ. ευρώ το 2011 με ενδεχόμενο απολύσεων

Παρεμβάσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011 που θα αφορούν μείωση δαπανών όσο και αύξηση εσόδων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο του "Economist".

Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας δημόσιος οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις. Δεν είναι ο στόχος μας αυτός, σημείωσε προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια απορρόφησης του προσωπικού οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται, μόνο όμως του προσωπικού που χρειάζεται.
    
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι θα γίνει μια πραγματική αξιολόγηση οργανισμών του δημόσιου τομέα και θα κρατηθούν αυτοί που είναι χρήσιμοι για τους Έλληνες πολίτες.

Ο υπουργός εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται ορθά, κάνοντας σωστές επιλογές ακόμα και αν ο δρόμος είναι δύσκολος, εξέφρασε

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής και δεν πρόκειται να εγκαταληφθεί. Θα πούμε την αλήθεια ακόμα και αν είναι δύσκολη, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος αναλυτικά στα επιμέρους βήματα που θα ακολουθηθούν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι το 2011 δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση δημοσιονομικής προσπάθειας. Είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα με βάση το στόχο που προβλέπουμε.

Οι παρεμβάσεις αυτές για το 2011 θα είναι ύψους 6 δισ. ευρώ και θα αφορούν τόσο τη μείωση των δαπανών όσο και την αύξηση εσόδων. Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εύκολες, αλλά θα είναι δίκαιες και αποτελεσματικές, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε αυξήσεις του ΦΠΑ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα κλειστά επαγγέλματα και στην κριτική που ασκούν ορισμένοι ότι τα επαγγέλματα δεν έχουν ανοίξει στην πραγματικότητα, τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αίρονται όλοι οι περιορισμοί από 1ης Ιουλίου 2011 χωρίς να απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα κατατεθεί σε δημόσιο διάλογο και ύστερα στη Βουλή, θα υπάρξουν παρεμβάσεις 26 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιηθεί η λίστα των 150 αυτών επαγγελμάτων.

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα και αυτό θα γίνει με την πραγματοποίηση ελάχιστων προσλήψεων, μείωση του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και προσπάθειας εθελούσιας εξόδου εργαζομένων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε τέλος ότι όσα περιέγραψε στην ομιλία του δεν είναι υπόθεση ενός κυβερνητικού σχηματισμού, ή ενός ή δύο υπουργών αλλά υπόθεση όλης της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων.

Στο σημείο αυτό, αναφερόμενος στις πρόσφατες προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ, Παπακωνσταντίνου, επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη επιμέρους θέματα που έχουν ενταχθεί στην οικονομική πολιτική και όσα άλλα μπορούμε να εντάξουμε, θα το κάνουμε τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι θα κληθεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε διάλογο. Εάν είναι να τα καταφέρουμε, θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, υπογράμμισε ο υπουργός.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο