Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Δημεύεται η περιουσία έξι φοροφυγάδων.

Ανοίγουν οι λογαριασμοί 108 δικηγόρων και 208 γιατρών που έκρυβαν εκατομμύρια

Εκατόν οκτώ μεγαλοδικηγόρους της Αθήνας και 208 γνωστούς γιατρούς που εμφανίζουν καταθέσεις με επταψήφια νούμερα, ενώ δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα, έχει θέσει στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ από την αρχή του έτους, επιδιώκοντας το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην «επώνυμη» φοροδιαφυγή. Εχοντας να αντιμετωπίσει την απροθυμία των τραπεζών να συνεργαστούν δίνοντας τα στοιχεία που τους ζητούνται, αλλά και κάθε λογής τερτίπια που επιστρατεύουν οι ίδιοι για να αποφύγουν τα πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί αυτές τις ημέρες στις πρώτες κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων των πρώτων έξι μεγαλοφοροφυγάδων που συνέλαβε να αποκρύπτουν εισοδήματα εκατομμυρίων. Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί από την Κρήτη και άλλος ένας από τη Θεσσαλία, δύο μεσίτες και ένας μάνατζερ μεγάλης ανώνυμης εταιρείας («Το Βήμα» κατέχει όλα τα στοιχεία τους, αλλά δεν τα δημοσιεύει) θα χάσουν τώρα όλες τις καταθέσεις που διαθέτουν στις τράπεζες και αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ! Εναντίον τους έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία φορολόγησης των αποκρυβέντων εισοδημάτων τους με συντελεστή 40%, ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά προσαυξήσεις και πρόστιμα που συνολικά θα αγγίξουν το 95% του ποσού που δεν δήλωσαν στην Εφορία.

Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ προχώρησε ήδη στη δέσμευση άλλων περιουσιακών στοιχείων τους για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου στην περίπτωση που προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, ξεκινώντας από έναν γιατρό στην Κρήτη, του οποίου δέσμευσαν την περασμένη εβδομάδα ένα πολυτελές σκάφος αναψυχής 12 μέτρων!


Στις λίστες γνωστοί δικηγόροι...

«Το Βήμα» έχει επίσης στη διάθεσή του όλους τους καταλόγους των επωνύμων που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής και έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους προκειμένου να επιβεβαιωθεί και επισήμως το μέγεθος των ποσών που δεν δήλωναν στην Εφορία. Στις λίστες αυτές φιγουράρουν πολύ γνωστά ονόματα δικηγόρων της Αθήνας που εμφανίζονται συχνά-πυκνά στα ΜΜΕ και διαθέτουν πολυτελή γραφεία, δηλώνοντας ωστόσο ως την περασμένη χρονιά χαμηλά εισοδήματα που δεν αντιστοιχούν στις πολύ υψηλές τραπεζικές καταθέσεις τους. Οι πιο γνωστοί από αυτούς υπάγονται στην Α΄ και στη Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών, αλλά τα ονόματά τους δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν ώσπου να απαγγελθούν και επισήμως κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

Ξεχωρίζει η περίπτωση γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος ως συνήγορος υπεράσπισης έχει αναλάβει πολλές γνωστές υποθέσεις και οι τραπεζικές καταθέσεις του οποίου υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα εισοδήματα τα οποία δήλωσε τα τρία τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Στην ίδια λίστα των μεγαλοδικηγόρωνφοροφυγάδων βρίσκεται άλλος ένας δικηγόρος γνωστός για την υπεράσπιση ΜΜΕ στα δικαστήρια, αλλά και ένας τρίτος που αναλαμβάνει συνήθως υποθέσεις όπου καταγγέλλεται αστυνομική βία. Και στη δική τους περίπτωση οι τραπεζικές καταθέσεις είναι πολύ υψηλές, ενώ ειδικά ο τελευταίος δηλώνει κάθε χρόνο εισοδήματα που μόλις επαρκούν για τη συντήρηση του γραφείου του.

Για τους περισσοτέρους όμως φαίνεται ότι η ολοκλήρωση της έρευνας θα καθυστερήσει σημαντικά, καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν ως σήμερα να παράσχουν στις φορολογικές αρχές τα στοιχεία που τους ζητούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 108 περιπτώσεις δικηγόρων για τις οποίες ζητήθηκε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τις αρχές του έτους οι τράπεζες απάντησαν μόνο για οκτώ περιπτώσεις!

... και γιατρός τηλεαστέρας

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συλλάβει φοροφυγάδες στον τομέα της Υγείας. Από τους 208 γιατρούς για τους οποίους το ΣΔΟΕ ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατόν να ανοίξει ούτε ένας!

Το υπουργείο Οικονομικών μιλάει ανοιχτά πλέον για σχέσεις διαπλοκής μεταξύ φοροφυγάδων και τραπεζικών υπαλλήλων, αφού τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή του αποκαλύπτουν τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων, τα οποία σε μία πενταετία φθάνουν ανά περίπτωση ως και τα 10 εκατ. ευρώ!

Μεταξύ των περιπτώσεων που ξεχωρίζουν είναι αυτή γνωστού γιατρού που διατηρεί τηλεοπτική εκπομπή διαφημίζοντας προϊόντα που λανσάρει ο ίδιος στην αγορά, αλλά και γνωστού ψυχιάτρου του Κολωνακίου, του οποίου μόνο οι τραπεζικές καταθέσεις ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνει μηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ!

Στη λίστα με τα ονόματα των 82 γνωστών γιατρών για τους οποίους ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες περιλαμβάνονται πολύ γνωστοί αγγειοχειρουργοί και καρδιοχειρουργοί ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δύο πανεπιστημιακοί γιατροί που είναι επικεφαλής κλινικών στη Λάρισα και στο Ηράκλειο, αλλά και ένας θωρακοχειρουργός του ΕΣΥ με αστρονομικά ποσά καταθέσεων.


Δυστροπούν οι τράπεζες για τα στοιχεία

Τους τελευταίους 15 μήνες οι φορολογικές αρχές έχουν εντοπίσει 1.700 περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής, κυρίως από γιατρούς, δικηγόρους και παράγοντες του ποδοσφαιρικού χώρου. Για να πιστοποιήσουν το μέγεθος των αδήλωτων εισοδημάτων τους ζήτησαν να ανοίξουν περίπου 2.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά ως σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν δώσει στοιχεία ούτε για το 5% από αυτούς επικαλούμενες διάφορες δυσκολίες.

«Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να προδώσουν τους καλύτερους πελάτες τους» παρατηρούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προσφάτως ενημερώθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για την απροθυμία των τραπεζών να συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων και εξέφρασε την έντονη δυσφορία του στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Ο κ. Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Β. Ράπανο , ο οποίος υποσχέθηκε να παρέμβει για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

ΔΗΛΩΝΑΝ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ, ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Δικηγόρος δηλώνει τα τελευταία πέντε χρόνια συνολικό εισόδημα 204.000 ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι τραπεζικές καταθέσεις του ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ.

Ψυχίατρος δηλώνει τα τρία τελευταία χρόνια συνολικό εισόδημα 132.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του το ίδιο διάστημα είναι 6,3 εκατ. ευρώ. Καρδιοχειρουργός ιδιωτικού θεραπευτηρίου δηλώνει για τα τελευταία έξι χρόνια 400.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 3,8 εκατ. ευρώ.

Γιατρός του ΕΣΥ με μισθό 2.500 ευρώ τον μήνα έχει καταθέσεις σε τράπεζες 4,3 εκατ. ευρώ.

Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί δημόσιου νοσοκομείου εμφανίζουν καταθέσεις για τα τέσσερα τελευταία χρόνια 11 εκατ. ευρώ και 4,5 εκατ. ευρώ αντιστοίχως!

Γνωστός μάνατζερ του ποδοσφαιρικού χώρου εμφανίζει σχεδόν μηδενικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια αλλά έχει καταθέσεις 2 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα απέκτησε το ίδιο διάστημα τεράστια ακίνητη περιουσία!

Γνωστή εταιρεία ιατρικών προϊόντων προμήθευε με υπερτιμολόγηση βηματοδότες σε δημόσια νοσοκομεία με τη συνεργασία γιατρών και στελεχών της διοίκησης.

Επιβλήθηκε πρόστιμο 8,5 εκατ. ευρώ.

Για 11 ορθοπαιδικούς διαπιστώθηκε απόκλιση από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους κατά 5,8 εκατ. ευρώ.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description 235711 | Μαΐου 16, 2011 10:17 π.μ. | Reply
σε ένα πελάτη μου τον άνοιξαν σε χρόνο dt τον τραπεζικό λογαριασμό.... αχ αχ. όπως λέει και ο ποιητής "όλοι οι καριο..δες μια εταιρεία"
image description Roxanne | Μαΐου 16, 2011 11:21 π.μ. | Reply
ΠΑΛΙ ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ? ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ??? ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ...ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ !!!!
image description Roxanne | Μαΐου 16, 2011 12:03 μ.μ. | Reply
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΕΙ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ... (ΠΩΣ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΓΙΑΤΟ ΝΗΣΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ)

ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΕΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΑΘΩΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο