Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΦΑΠ: απλώνεται το δίχτυ για ιδιοκτήτες ακινήτων - Μείωση αφορολόγητου και υπαγωγή των εκτός σχεδίου στον φόρο

ΦΑΠ: απλώνεται το δίχτυ για ιδιοκτήτες ακινήτων - Μείωση αφορολόγητου και υπαγωγή των εκτός σχεδίου στον φόρο
   
Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονοµικών σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέµβριο.

Σε µια προσπάθεια να αντιµετωπίσει την κατάρρευση των εσόδων απότη φορολογία κεφαλαίου, το υπουργείο εξετάζει «διαρθρωτικές» παρεµβάσεις στονΦόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που αυξάνουν σηµαντικά τον αριθµό των υπόχρεων στον φόρο.

Μέσα από τις αλλαγές στοαφορολόγητο όριο των 400.000

ευρώ και την επέκταση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεµάχια, το υπουργείο θα αυξήσει στους 300.000, από 150.000, τον αριθµότων φυσικών προσώπων που υπάγονται στον ΦΑΠ, αυξάνοντας ανάλογα τα έσοδα του Δηµοσίου.

«Με την εφαρµογή του ΦΑΠ ελαφρύναµε πάνω από 1,5 εκατ. φορολογουµένους από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Δεν είναι δίκαιο ιδιοκτήτες µεακίνητα εντός σχεδίου να καταβάλλουν φόρο και άλλοι που διαθέτουν εκτάσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές να εξαιρούνται», δήλωσε στα «ΝΕΑ» αρµόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης ενόψειτων αλλαγών στον ΦΑΠ.

Σε κάθε περίπτωσηη κυβέρνηση αναγκάζεται σε στροφή 180 µοιρών. Το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο προέβλεπε ότι κάθε φορά που θαάλλαζαν οι αντικειµενικές αξίες θα προσάρµοζε αντίστοιχα και το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ.

Πλέον και εν µέσω των µεγάλων δηµοσιονοµικών πιέσεων, εξετάζει όχι µόνο να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή, αλλά και να µειώσει το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ (αντικειµενικής αξίας) πάνω από το οποίο επιβάλλεται σήµερα ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.

Συγκεκριµένα, εξετάζει διάφορα σενάρια για µερική κατάργηση των φοροαπαλλαγών και δέχεται εισηγήσεις εισπρακτικής λογικής που αναφέρονται στην ένταξη των εκτός σχεδίου πόλης οικοπέδων και αγροτεµαχίων στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, στη µείωση του αφορολόγητου ορίου για τους άγαµους, στη θέσπιση κοινού αφορολόγητουγια τους συζύγους και στην επιβολή ελάχιστου σταθερού φόρου για ιδιοκτησίες συζύγων.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιµάται πως η βάση φορολόγησης του ΦΑΠ θα εµπλουτιστεί µε νέους φορολογούµενους που σήµερα δεν πληρώνουν κανέναν φόρο και τα έσοδα από την ακίνητη περιουσία την επόµενη διετία θα ξεπεράσουν τα 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τις εισπράξεις από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας το 2010 και το 2011. Οι τελικές αλλαγές αναµένεται να αποκρυσταλλωθούν τον Σεπτέµβριο, οπότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο