Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

"Βουτιά" στις αγοραπωλησίες ακινήτων το α' τρίμηνο.

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ο αριθμός των συναλλαγών εκτιμήσεων επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιαδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια κλπ) μειώθηκαν κατά 47,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Επίσης, μειωμένος κατά 44% σε σχέση με πέρυσι ήταν και ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι συναλλαγές εκτίμησης, ενώ η αξία των ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι συναλλαγές αυτές ήταν μειωμένη κατά 44,2% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στις τιμές κατά μέσο όρο στο πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν περαιτέρω κατά 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Μεγαλύτερη μείωση εμφάνισαν οι τιμές των παλαιών (άνω των πέντε ετών) διαμερισμάτων κατά 5,6%, ενώ οι τιμές των νέων μειώθηκαν μόνο κατά 4,2%.

Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για το 2010 ως σύνολο, καθώς με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τις δύο προηγούμενες κατηγορίες διαμερισμάτων ήταν 4,9% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε ακόμη εντονότερα το 2009 ("παλαιά": -4,8%, "νέα": -2,0%). Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη "ανθεκτικότητα" των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 5,9% στην Αθήνα, 7,5% στη Θεσσαλονίκη, 4,0% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 3,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2010, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2009 ήταν 3,2%, 7,4%, 5,3% και 5,7% αντίστοιχα. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το 2010 ήταν μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη και τις λοιπές περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο