Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ρύθμιση των χρεών τρίτων προς Δήμους και ανάρτηση πόθεν έσχες

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», στην οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων :

    διάταξη για τη διαδικασία καταβολής κυρίας οφειλής και προστίμων τρίτων προς δήμους. Με τη διάταξη προβλέπεται δυνατότητα  ρύθμισης χρεών τρίτων προς τους Δήμους. Για πρώτη φορά, αφορά όχι το σύνολο των οφειλετών αδιακρίτως αλλά αποκλειστικά  εκείνους, που , ιδίως λόγω της κρίσης δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεων τους. Δεν επωφελούνται δηλαδή οι «εκ συστήματος» κακοπληρωτές που δεν κατέβαλαν ούτε καν ένα εύλογο μέρος των οφειλών τους.  Η ρύθμιση, επίσης για πρώτη φορά, δεν σημαίνει τη διαγραφή του συνόλου των προστίμων. Έτσι δεν εξισώνεται ο συνεπής στις υποχρεώσεις του πολίτης με τον ασυνεπή και εμπεδώνεται η αρχή ότι η τήρηση του νόμου και των υποχρεώσεων εκ μέρους των δημοτών είναι και θα παραμένει πιο συμφέρουσα.

Η ρύθμιση των χρεών τρίτων προς Δήμους αποτελεί ταυτόχρονα και ουσιαστική στήριξη  των οικονομικών της αυτοδιοίκησης, δεδομένου μάλιστα ότι για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας απαιτείται πλέον η τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων και με τους ΟΤΑ.

    διάταξη για τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων πολιτικών προσώπων.

Η ρύθμιση προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση του Πόθεν Έσχες των υπόχρεων πολιτικών προσώπων στον ιστότοπο της Βουλής, προκειμένου να μην περιοριστεί και αυτή τη φορά, όπως έως  σήμερα προβλεπόταν,  στην άπαξ δημοσίευση στον τύπο. Έτσι εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή διαφάνεια και παρέχεται πλέον η δυνατότητα στον πολίτη να έχει άμεση  πρόσβαση στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των πολιτικών. Η ρύθμιση κατατίθεται ώστε να  εφαρμοστεί   στο υπό δημοσίευση Πόθεν Έσχες το αμέσως προσεχές διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η ριζική  αναμόρφωση των σχετικών διατάξεων θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τα Οικονομικά των Κομμάτων, που ολοκληρώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα τεθεί σε διαβούλευση με τα κόμματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο