Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ψαλίδι σε επικουρικές, επιδόµατα

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στη χορήγηση των κοινωνικών επιδοµάτων µε τη θέσπιση εισοδηµατικών κριτηρίων, καθώς και οι επιχειρησιακές συµβάσεις αναµένεται να τεθούν στο τραπέζι της σηµερινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας µε τους επικεφαλής του κλιµακίου της τρόικας.

Και ενώ η τρόικα πιέζει για νέες παρεµβάσεις στα εργασιακά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρέθεσε χθες στοιχεία σύµφωνα µε τα οποία, λόγω των µέτρων που εφαρµόστηκαν µε το Μνηµόνιο, στη διετία 2010-2011 η µείωση µισθών σε πραγµατικούς όρους φτάνει το 15% µε έκρηξη των ευέλικτων µορφών απασχόλησης. Παράλληλα, το υπουργείο προανήγγειλε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από το 2012 για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι, καθώς και αναθεώρηση των κοινωνικών επιδοµάτων.

Με το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα για την οικονοµία αναµένονται νέες ανατροπές στα εργασιακά:

Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη επιβεβαίωσε εµµέσως ότι είναι στις προθέσεις του υπουργείου η αύξηση των απαιτούµενων ενσήµων για την καταβολή του επιδόµατος ανεργίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε το σχέδιο για τον εξορθολογισµό και τη βελτίωση αποτελεσµατικότητας των κοινωνικών επιδοµάτων ως εξής:

- Απογραφή όλων των δικαιούχων κοινωνικών µεταβιβάσεων (έως τέλος γ’ τριµήνου 2011).

- Καταγραφή και αξιολόγηση αποτελεσµατικότητας συνόλου κοινωνικών παροχών από όλους τους φορείς. Επιλεκτική και στοχευµένη αναµόρφωση κριτηρίων επιλεξιµότητας δικαιούχων βάσει εισοδηµατικών κριτηρίων.

- Αρση αντικινήτρων για αναζήτηση εργασίας, ιδιαίτερα για εποχικά απασχολουµένους.

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο σύνολο της οικονοµίας οι µέσες ακαθάριστες ονοµαστικές αποδοχές µειώθηκαν κατά 5% το 2010 σε σχέση µε το 2009, ενώ το 2011 εκτιµάται ότι θα µειωθούν κατά 2,7% σε σχέση µε το 2010. Σε πραγµατικούς όρους (δηλαδή λαµβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του πληθωρισµού), οι µέσες ακαθάριστες αποδοχές στοσύνολο της οικονοµίας µειώθηκαν κατά 9,3% το 2010 (έναντι αύξησης 3,3% το 2009) και εκτιµάται ότι θα µειωθούν περαιτέρω κατά 5%-5,8% το 2011 (στοιχεία βάσει εκτίµησης της Τραπέζης της Ελλάδος).

Στους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες τηςµείωσης του κόστους εργασίας περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων:

- Η στροφή των επιχειρήσεων σε πιο ευέλικτες µορφές εργασίας που καταλήγουν σε µείωση του µισθολογικού τους κόστους.

- Η υπογραφή συµβάσεων µερικής και εκ περιτροπής εργασίας για νέες προσλήψεις.

- Η σηµαντική µείωση των απολαβών µέσω επιχειρησιακών ή ατοµικών συµβάσεων εργασίας.

- Η καταστρατήγηση τηςεργατικής νοµοθεσίας, όπως η καταβολή µισθών σε επίπεδο κάτω από αυτό που προβλέπει η σύµβαση εργασίας, σε ορισµένες περιπτώσεις ακόµα και κάτω από το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας.

Αναφορικά µε τις παρεµβάσειςσε επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων σε όποια Ταµεία διαπιστωθεί αναλογιστικό πρόβληµα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουµάνης επανέλαβεχθες ότι θα τεθούν σε ισχύ από το 2012.


Μέτρα κατά της µαύρης εργασίας

Η θεσµοθέτηση της κάρτας εργασίας, η επιβολή υψηλών προστίµων και κυρώσεων και το κίνητρο έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών περιλαµβάνονται στα µέτρα µε τα οποία το υπουργείο εργασίας θα προσπαθήσει να αντιµετωπίσει την αδήλωτη εργασία που φθάνει στο ποσοστό - ρεκόρ του 26%.

Μεταξύ των µέτρων καταπολέµησης της αδήλωτης εργασίας, είναι τα εξής:

- ενιαίος τρόπος πληρωµής αποδοχών και εισφορών µέσα από το διατραπεζικό σύστηµα (ξεκινάει από 1/7/2011 και σε πλήρη εφαρµογή από 1/1/2012).

- άναβάθµιση λειτουργίας του Σεπε (κατάθεση νοµοσχεδίου στη Βουλή εντός του Μαΐου).

- Θεσµοθέτηση της κάρτας εργασίας µε στοχευµένη εφαρµογή σε επιχειρήσεις υψηλής παραβατικότητας σε σχέση µε την αδήλωτη εργασία (εφαρµογή από 1/9/2011) και διασύνδεσή της µε την κοινή βάση δεδοµένων ΙΚΆ, Σεπε, οάε∆, ΓΓΠΣ.

- εκπτωση ασφαλιστικών εισφορών υπό την προϋπόθεση της συνεπούς καταβολής των τρεχουσών.

- Καθιέρωση εργοσήµου για την ένταξη στο ασφαλιστικό σύστηµα του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών του πρωτογενούς τοµέα και των περιστασιακά εργαζοµένων.Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο