Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το δημόσιο μεταθέτει τις οφειλές του στο μέλλον.

Το ποσό που χρωστά το ελληνικό κράτος φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ . Μόνο το 2010 οι οφειλές του δημοσίου ανήλθαν στα 5,3 δισ. ευρώ ενώ στον ορίζοντα του 11 φαίνονται νέες περικοπές λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Το δημόσιο μεταθέτει τις οφειλές του στο μέλλον.             
 
Το ποσό που χρωστά το ελληνικό κράτος φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ . Μόνο το 2010 οι οφειλές του δημοσίου ανήλθαν στα 5,3 δισ. ευρώ ενώ στον ορίζοντα του 11 φαίνονται νέες περικοπές λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι στα δημόσια έργα καθώς οι βεβαιωμένες οφειλές του δημοσίου ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστούν και τα έργα των οποίων η παραλαβή καθυστερεί λόγω έλλειψης κονδυλίων μιλάμε για 2,5 δισ. ευρώ.

Ίδια εικόνα και στις προμήθειες. Τα χρέη του δημοσίου στα νοσοκομεία υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ που οφείλονται σε προμηθευτές υλικού και σε 1,4 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές μαζί με τα ταμεία για φάρμακα.

Όσον αφορά τους δήμους, αυτοί χρωστούν 1,2 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, εργολάβους και οργανισμούς.

Μεγάλη οφειλή είναι και αυτή του ΦΠΑ. Το ποσό που οφείλεται από το κράτος στους επαγγελματίες είναι από 2,5 δισ. ευρώ ως 3 δισ.ευρώ. Στη φορολογία φυσικών προσώπων οι επιστροφές φόρου προς τους δικαιούχους δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη για το 2010.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η μετάθεση πληρωμών είναι γενική πρακτική σε όλο το φάσμα του δημοσίου και έτσι επιτέυχθηκε η συγκράτηση των λεγόμενων καταναλωτικών δαπανών του προϋπολογισμού στο 4,6% το πρώτο τρίμηνο.

Το δημόσιο οφείλει αναλυτικά:

- Πέντε δισ. ευρώ στην Υγεία
- Τρία δισ. ευρώ για επιστροφή ΦΠΑ σύμφωνα με το ΕΒΕΑ
- 1,8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για έργα
- 1,4 δισ. ευρώ οι οφειλές νοσοκομείων σε προμηθευτές
- 1,1 δισ. ευρώ οι οφειλές του ΤΕΑΔΥ για εφάπαξ
- 1,1 δισ. ευρώ οι οφειλές νοσοκομείων και ταμείων για φάρμακα
- 1 δισ. ευρώ επιστροφές φόρου σε δικαιούχους
- 300 εκ. ευρώ οφείλει ο κλάδος πρόνοιας του ΤΕΑΥΤΕΚΩ για εφάπαξ
- 200 εκ. ευρώ οφειλές σε συμβασιούχους δασκάλους και καθηγητές
- 100 εκ. ευρώ οφειλές των ΑΕΙ και ΤΕΙ για αμοιβές συμβασιούχων καθηγητών
- 35 εκ. ευρώ στους συμβασιούχους των ΙΕΚ  

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο