Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παρατείνεται μέχρι το 2017 το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Παρατείνεται μέχρι το 2017 το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Επέκταση του Μεσοπρόθεσμου κατά δύο ακόμη χρόνια, έως το 2017, πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνική αντιπροσωπεία της τρόικας στην ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ύφεση. Οι άνθρωποι της τρόικας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θέλει τουλάχιστον μία εξαετία για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1% το 2017, αντί του 2015, που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.

Από τους ελέγχους που έκαναν στα δημόσια οικονομικά οι ελεγκτές της τρόικας, συμπέραναν ότι οι Έλληνες δύσκολα θα καταφέρουν φέτος να ξεπεράσουν το σκόπελο του ελλείμματος. Στις επαφές που είχαν με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν ανέφικτο να μπορέσει φέτος η χώρα μας να μειώσει το έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ από 24,1 δισ. ευρώ που έφτασε το 2010. Από τις προβολές σε έσοδα και δαπάνες που έκαναν οι τεχνοκράτες της τρόικας το έλλειμμα του 2011 κλείνει στο 9,4% έναντι στόχου 7,4%, που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Αθήνας.

Η επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για το 2011, απαιτεί κατά τους ίδιους μέτρα που θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της τρόικας πρότειναν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να παρατείνει κατά δύο χρόνια την προσπάθεια προσαρμογής του ελλείμματος. Οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα θα σημάνουν αναδιανομή των μέτρων στο πακέτο των 26 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση για την περίοδο 2012-2015. Ορισμένες παρεμβάσεις, που είχε προγραμματιστεί να γίνουν φέτος ή το 2012, ενδεχομένως να πάνε προς τα πίσω, από τη στιγμή που η κατάσταση στην αγορά με την ύφεση που πλήττει την οικονομία, δεν επιτρέπει περαιτέρω μέτρα.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών προτείνουν να αξιολογηθεί εκ νέου το πακέτο λιτότητας, προκειμένου να συνυπολογιστούν και τα δύο επιπλέον έτη προσαρμογής που θα δοθούν στην Ελλάδα. Την πρόταση να καταρτιστεί Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εξαετούς διάρκειας (2012-2117) θα συζητήσει λοιπόν, η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της τρόικας, που καταφθάνουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στην επικαιροποίηση του Μνημονίου που θα ακολουθήσει, οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις επιστολές των τεχνικών κλιμακίων, όπου παρουσιάζονται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κατά πληροφορίες «μελανά» σημεία των επιστολών είναι τα νέα ευρήματα των ελεγκτών της τρόικας στον κρατικό προϋπολογισμό. Η αστοχία των εσόδων έχει δημιουργήσει «τρύπα», η οποία στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2011 προσεγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ. Η αύξηση κατά 3,5% που σημείωσαν οι εισπράξεις τον Απρίλιο, δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της τρόικας, η οποία εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει με μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα φέτος: Το τεχνικό κλιμάκιο διαπίστωσε ότι η είσπραξη των εσόδων από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων έχει καθυστερήσει, εξαιτίας των αλλεπάλληλων μπλακάουτ που υφίσταται το Tαxisnet. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φόρους από τα ακίνητα (ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ) που έχει υπολογίσει για φέτος το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το τεχνικό κλιμάκιο βρήκε ότι δύο ασφαλιστικά ταμεία έχουν παραβιάσει τον κανόνα των δαπανών που δικαιούνταν να εγκρίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2011. Πρόκειται για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ που όπως κατέδειξαν τα στοιχεία είχαν 1,1 δισ. ευρώ περισσότερες δαπάνες. Η εικόνα που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, ενισχύει την εκτίμηση της τρόικας ότι, για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος του ελλείμματος 7,4%, θα πρέπει να «συνεχιστούν οι οριζόντιες περικοπές δαπανών σε όλα τα Υπουργεία», που σημαίνει νέες μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο.

Εφόσον δεν λάβει μέτρα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την υποσημείωση του τεχνικού κλιμακίου ότι «αν δεν υπάρξει έκτακτο πακέτο, το έλλειμμα του 2011 κλείνει στο 9,4%»!

Υπό το βλέμμα και του ΟΟΣΑ

Το θέμα του ελλείμματος, ιδίως μετά την αναθεώρηση του μεγέθους για το 2010 στην οποία προέβη η Eurostat, απασχόλησε και τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Το κλιμάκιο αυτό ήρθε για να συλλέξει στοιχεία, τα οποία θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα ετοιμάσει ο Οργανισμός για την ελληνική οικονομία. Οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού είχαν σειρά συναντήσεων με υπουργούς, υπηρεσιακά στελέχη Υπουργείων, διοικήσεις τραπεζών και οργανισμών, αλλά και με εκπροσώπους ανεξάρτητων αρχών.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ έδωσαν έμφαση στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 και στην πρόοδο που σημειώνει ο προϋπολογισμός του 2011.

Πηγή Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο