Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Eνα βήμα πριν από τη χρεοκοπία 58 δήμοι

Πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων με επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους συνολικά 325 «καλλικρατικούς» δήμους, οι 58 βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Για τους δήμους αυτούς προβλέπεται η ένταξή τους σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αφού προηγουμένως διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση από ορκωτούς ελεγκτές.

Οι 24 δήμοι της χώρας, από τους 325 συνολικά, βρίσκονται στο «κόκκινο», με συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, έως και 150%, ενώ άλλοι 34 δήμοι εμφανίζουν χρέη έως και 120% επί των τακτικών τους εσόδων.

Από τους πλέον χρεωμένους εμφανίζονται οι δήμοι: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Ρόδου, Καρδίτσας, Μαρκόπουλου, Βύρωνος, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι 267 δήμοι θεωρείται ότι βρίσκονται σε κάπως καλύτερη κατάσταση, αφού το χρέος τους κυμαίνεται κάτω από το 100% των εσόδων τους.

Από την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων προκύπτει ότι τα δάνεια και οι υποχρεώσεις όλων των δήμων (υπερχρεωμένων και μη) προς τις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται σε αυτά οι δημοτικές επιχειρήσεις, ανέρχονται στο ποσό του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμά τους σε 735.743.000 ευρώ. Το συνολικό χρέος όλων των δήμων υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Oπως διευκρίνισαν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, το πρόγραμμα από όπου θα αναχρηματοδοτηθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι προβλέπει πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων κ.λπ. και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο