Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πάγος από Παπακωνσταντίνου στα αναδρομικά των βουλευτών

Παρέμβαση στο θέμα των διεκδικήσεων «αναδρομικών αποδοχών» από τέως βουλευτές έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με δήλωσή του ξεκαθάρισε χθες πως «το Υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε παρόμοια απαίτηση και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «το αίτημα αναδρομικής αναπροσαρμογής βουλευτικής σύνταξης ή αποζημίωσης προσβάλλει το κοινό αίσθημα δικαίου, ιδιαίτερα στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία».

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος δήλωσε πως «όλοι θα πρέπει να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών που περνά ο τόπος και των επώδυνων θυσιών που επωμίζονται οι πολίτες».

Πρόκειται για 800 με 850 υποθέσεις πρώην βουλευτών οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αφορούν τις αξιώσεις τους να ισχύσει και για τους ίδιους η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστών για το χρονικό διάστημα 2003-2007.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την καθολική αποδοκιμασία όλων των πτερύγων της Βουλής, που έκαναν λόγο για προκλητική ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008, κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης, οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύτηκαν προφορικά να μην πάρουν τις αναδρομικές αυξήσεις οι βουλευτές, ενώ με νομοθετική διάταξη προβλέφθηκε η απόφαση για τα αναδρομικά των δικαστών της περιόδου από 1.1.2008 έως 31.12.2008 να μην ισχύσει για τους εν ενεργεία βουλευτές εκείνης της περιόδου.

Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ το Ζ' ψήφισμα του 1974 που προβλέπει την εξομοίωση των βουλευτικών αποδοχών με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, με τις απόψεις των συνταγματολόγων να διίστανται για το αν για την κατάργησή του χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος ή απλά νόμος.

Την αντίθεση της κυβέρνησης στη διεκδίκηση αναδρομικών από πρώην βουλευτές εξέφρασε χθες και ο Γιώργος Πεταλωτής. Επικαλέστηκε δηλώσεις, το 2006, του Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ανέφερε μεταξύ άλλων: "Δεν πρέπει να επιδιώκεται η διεκδίκηση αναδρομικών σε περίοδο μάλιστα που οι κοινωνικές ομάδες πλήττονται. Aλλο ο τύπος της Δικαιοσύνης και άλλο το αίσθημα δικαίου".

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, προχώρησε σε έκκληση προς τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν από την αξίωσή τους, λέγοντας: "Απασχολεί και προκαλεί την κοινωνία ότι διεκδικούν να πάρουν πρόσθετες απολαβές τη στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται και το πολιτικό σύστημα κρίνεται και επικρίνεται. Η στάση αυτή συμβάλλει σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών που το υπηρετούν".

Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο