Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε 13 νομούς.

Πλαφόν έως 1,788 ευρώ το λίτρο στη λιανική τιμή της βενζίνης σε 13 νομούς επιβάλλει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Πλαφόν επιβλήθηκε και σε τιμές χονδρικής. «Υποκριτική» χαρακτήρισε τη στάση του υπουργείου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), ενώ λόγο για αδικία και άνιση μεταχείριση έκανε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ).

Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε 13 νομούς.
   
Πλαφόν έως 1,788 ευρώ το λίτρο στη λιανική τιμή της βενζίνης σε 13 νομούς επιβάλλει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Πλαφόν επιβλήθηκε και σε τιμές χονδρικής. «Υποκριτική» χαρακτήρισε τη στάση του υπουργείου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), ενώ λόγο για αδικία και άνιση μεταχείριση έκανε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ).  

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται πλαφόν στην λιανική τιμή της βενζίνης στους νομούς: Κυκλάδων, Κερκύρας, Χίου, Σάμου, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κεφαλονιάς, Έβρου, Ευρυτανίας, Γρεβενών, Φωκίδας, Λέσβου και Δωδεκανήσου.

Το πλαφόν για την αμόλυβδη κυμαίνεται από 1,722 ευρώ το λίτρο στην Λέσβο έως 1,788 ευρώ το λίτρο στο Λασίθι, ενώ είχε φθάσει να πωλείται στους νομούς αυτούς έως και 1,88 ευρώ το λίτρο.

Επίσης επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές χονδρικής, δηλαδή στις τιμές πώλησης των εταιρειών εμπορίας στους νομούς Ρεθύμνου, Λασιθίου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσων.

Αντιδράσεις από τους βενζινοπώλες

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) προκάλεσε η αντίδραση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε 13 νομούς της χώρας.

Η ΠΟΠΕΚ χαρακτηρίζει «υποκριτική» τη στάση του υπουργείου και σημειώνουν πως η επιβολή πλαφόν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη συγκράτηση της τιμής καταναλωτή, εφ’ όσον ίσχυε σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων (Διυλιστήρια, Εταιρείες Εμπορίας, πρατήρια), καθώς και αν συνοδευόταν από μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΠΕΚ θα συνεδριάσει εκτάκτως, για να εξετάσει το ζήτημα, ενώ, όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του, «δυστυχώς, για άλλη μια φορά το υπουργείο καταφεύγει στη λήψη μέτρων, όπως η επιβολή πλαφόν, που αποδείχθηκαν αποτυχημένα κατά το πρόσφατο παρελθόν».

Από την πλευρά της η ΟΒΕ αντιδρά στην απόφαση με το αιτιολογικό ότι σε οκτώ από τους 13 νομούς η ανώτατη τιμή επιβάλλεται μόνο στη λιανική και όχι στη χονδρική.

Η ΟΒΕ κάνει λόγο για αδικία και άνιση μεταχείριση, ενώ αναφέρει ότι «όπως η πράξη έχει αποδείξει στις περιπτώσεις αυτές έχουμε γενικευμένα κρούσματα χονδρικών τιμών ίσων ή μεγαλύτερων από το πλαφόν, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πρατήρια και να απειλούνται με αυτόφωρο και βαριά πρόστιμα».

«Δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν τα ίδια φαινόμενα αδικιών, όπως με το πλαφόν του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν οι συνάδελφοί μας αγόραζαν ακριβότερα και μετά σύρονταν στα δικαστήρια», αναφέρει συγκεκριμένα η ΟΒΕ και προσθέτει ότι διαθέτει πληθώρα τιμολογίων με τιμές ίσες ή μεγαλύτερες του πλαφόν τα οποία θα προσκομίσει στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αποδείξει και να τεκμηριώσει την άδικη επιβολή του πλαφόν.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο