Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ελεγχοι «πόθεν έσχες» για όλους

Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για όσους πλούτισαν χωρίς να «ενημερώσουν» την Εφορία και κατασχέσεις ακινήτων

Mπροστά στο δίλημμα να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή ή να προχωρήσει σε ισόποσες περικοπές δαπανών του κράτους βρίσκεται η κυβέρνηση. Υπό την πίεση της τρόικας, η οποία ζητεί πλέον «άμεση δράση», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα 2 Μαΐου «επιχειρησιακό σχέδιο δράσης» κατά της φοροδιαφυγής με στόχο την είσπραξη περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Θα είναι περίπου 180 σελίδες και θα έχει τη δομή του μνημονίου, δηλαδή θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, σαφείς στόχους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τον ρόλο του ΣΔΟΕ, της νέας οικονομικής αστυνομίας που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ρόλος της Δικαιοσύνης αναμένεται να είναι καθοριστικός στην επίτευξη του στόχου και αυτό διότι υπάρχει η δέσμευση να δίνεται προτεραιότητα σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και να μην περιμένει το Δημόσιο πέντε ή ακόμη και 10 χρόνια για να μάθει αν τελικά θα εισπράξει τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Το μέτρο όμως που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω σε φοροφυγάδες και σε όσους πλούτισαν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να «ενημερώσουν» την Εφορία είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων και ταυτόχρονα ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για όλους. Μάλιστα, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αυτοί που θα βρεθούν πρώτοι στο μάτι του φοροελεγκτικού κυκλώνα είναι όσοι έβγαλαν το προηγούμενο διάστημα χρήματα στο εξωτερικό τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά-δηλωθέντα εισοδήματα. Αυτό διότι ακόμη και αν κάποιος προχωρήσει σε ανάληψη μετρητών, η κίνηση του λογαριασμού δεν διαγράφεται και μπορούν οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ να εντοπίσουν όλες τις αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών, όπου και όταν αυτές πραγματοποιήθηκαν. Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων θα καλύπτει τόσο την κινητή όσο και την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, βίλα στη Φιλοθέη και στη Μύκονο και την ίδια στιγμή να δηλώνει στην Εφορία εισοδήματα που θα δικαιολογούσαν, αν ήταν συνταξιούχος,ακόμη και τη χορήγηση ΕΚΑΣ» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο ίδιος παράγοντας.

Η αύξηση των εσόδων δεν θα περιοριστεί μόνο στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» αλλά και στην αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών από οφειλέτες με ακίνητη περιουσία σε «ακριβές» περιοχές της επικράτειας όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Κολωνάκι, τα βόρεια προάστια, το Πανόραμα και η Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ έχουν πιαστεί 1.700 φυσικά πρόσωπα καθώς και επιχειρηματίες που είναι πλούσιοι αλλά οι εταιρείες τους πτωχεύουν. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες απόφαση στην οποία αναφέρονται αναλυτικά τα ονόματα των ελεγχόμενων προσώπων και οι αρμόδιες αρχές θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για να επιβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ!

Επίσης στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα βρεθούν καλλιτέχνες, τραγουδιστές, παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, γιατροί, προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών και πολυκαταστημάτων, τεχνικές εταιρείες και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν 26 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που βρίσκονται ήδη στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ θα βρεθούν και οι 1.000 μεγαλύτερες από πλευράς τζίρου επιχειρήσεις και όλες οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παράλληλα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και την ίδια στιγμή οφείλουν φόρους ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες», σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα και σε εκείνους που κατά σύστημα δεν αποδίδουν ΦΠΑ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αναζητήσουν αδήλωτα εισοδήματα σε όλη την Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν φορολογουμένους που ως σήμερα βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Πηγή Το Βήμα (Σιωμόπουλος)
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο