Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής

ME στόχο την εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ έως το 2015 το Yπουργείο Οικονομικών οριστικοποιεί το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής που ουσιαστικά θα ενεργοποιεί τις διατάξεις των δύο τελευταίων φορολογικών νόμων και θα καθορίζει το νέο πλαίσιο δράσης τους εισπρακτικού μηχανισμού. Με όπλα τα αυστηρά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και τους ευέλικτους μηχανισμούς απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης η κυβέρνηση προετοιμάζει σαρωτικούς ελέγχους με βάση κριτήρια επικινδυνότητας. Βάσει του σχεδίου που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα θα επιλέγονται δειγματοληπτικά όσοι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες εξπρές. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν και τα πορίσματα των 5 ομάδων εργασίας που συνέταξαν το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και προτείνουν, μεταξύ άλλων, ελέγχους σε:

 Eπιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ (έτος βάσης 2009) και σε όλες τις τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10.000.000 ευρώ

 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ, οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το έτος 2007.

 Eπιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση.

 Oσους εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση της περαίωσης (περίπου 60.000 επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ).

Παράλληλα:

 Θα γίνουν προσωρινοί έλεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα,

 Θα γίνουν έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου (υποκρυπτόμενα εισοδήματα).

 Θα κληθούν για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων κατέχοντες ακίνητα έπειτα από αγορά και μη δηλώσαντες την αξία απόκτησής τους με τη σχετική δήλωση εισοδήματος.

 Θα κληθούν για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φυσικών προσώπων όσοι αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ περιόδου 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής θα προτείνεται άμεσος έλεγχος.

Το σχέδιο φορολογικής συμμόρφωσης, όπως ονομάζεται, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου που έχουν «κλειδώσει» προβλέπουν τα εξής:

- Μεγαλύτερος αριθμός και περισσότερο στοχευμένοι τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι.

- Βελτίωση της ποιότητας των ελέγχων στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

- Αποκάλυψη φορολογικών παραβάσεων φυσικών προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

- Αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων.

- Αύξηση εσόδων από κεφάλαια διαφυγόντα στο εξωτερικό.

- Αποτελεσματικότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

- Αποδοτικότερη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο