Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Το έλλειμμα φέρνει νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ - Για να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός του 2011

Η αναθεώρηση τoυ ελλείμματος από την Eurostat αλλά και δυο επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την ύφεση, εκτινάσσουν στα 4,5 δισ. ευρώ τα πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν από την κυβέρνηση για να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός του 2011.


Για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε την Τρίτη σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες, ενώ εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Πριν το Πάσχα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι το ύψος των πρόσθετων μέτρων για φέτος θα διαμορφωθεί σε 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα για να αντιμετωπιστεί η υστέρηση των εισπράξεων από τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, η οποία λόγω της καλπάζουσας ανεργίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Ο δεύτερος πονοκέφαλος είναι οι αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και την αντιμετώπιση της απώλειας ασφαλιστικών εισφορών. Κάθε άνεργος κοστίζει στο Δημόσιο 1.000 ευρώ το μήνα λόγω της καταβολής του επιδόματος ανεργίας αλλά και της απώλειας των εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία επιδοτούνται από τον Προϋπολογισμό. Ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται διαρκώς και ήδη το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 15,1%.

Επομένως, η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο φετινό τρίμηνο και τις εκτιμήσεις για νέες απώλειες λόγω ύφεσης και ανεργίας, αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος του αναγκαίου πακέτου πρόσθετων μέτρων για το 2011 τουλάχιστον στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν το Πάσχα.

Η διαφορά σε απόλυτα μεγέθη σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ελλείμματος είναι 2,3 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι για να μειωθεί το έλλειμμα φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ απαιτούνται επιπλέον ισόποσα μέτρα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαρρέουν ότι ορισμένα από τα μέτρα του 2012 θα επισπευθούν ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. Το πακέτο των 27,5 δισ. ευρώ -23 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και 4,5 δισ. ευρώ (τουλάχιστον) για να κλείσει η φετινή «τρύπα»- πρέπει να παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικας που αναμένονται στην Αθήνα στις 9 Μαΐουκαι να καταθεθεί στη Βουλή ως τις 15 Μαΐου.

Ανάμεσα στα μέτρα που μελετώνται είναι τα εξής:

-Η σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, η μείωση των υπερωριών, των επιχορηγήσεων και των δαπανών στο Δημόσιο, καθώς και η κατάργηση φορέων.

-Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%).

Τη Δευτέρα 2 Μαΐου το τεχνικό κλιμάκιο στην Αθήνα

Η προγραμματισμένη επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης θα βρίσκεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η υστέρηση των εσόδων και οι πρόσθετες απειλές για τον Προϋπολογισμό από τον αυξημένο πληθωρισμό και την ύφεση.


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο