Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα ακριβά παράβολα «παγώνουν» τις φορολογικές δίκες.

Προσφυγή στο ΣτΕ για να κριθεί εάν είναι αντισυνταγματική η αιφνίδια εκτόξευση των παραβόλων

«Παγώνουν» και αναβάλλονται χιλιάδες από τις αποκαλούμενες «φοροδίκες - εξπρές», ενώ «μπλοκάρονται» οι προσδοκίες του Δημοσίου για γρήγορες εισπράξεις, καθώς έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας και δυσλειτουργίας με βάση τη νέα νομοθεσία που πρόβλεψε αυξήσεις - ρεκόρ στα δικαστικά παράβολα, συντμήσεις προθεσμιών κ.λπ.

Οι φορολογικές και τελωνειακές δίκες αναβάλλονται σωρηδόν σε πολλά διοικητικά δικαστήρια γιατί φορολογούμενοι, επιχειρήσεις κ.λπ. αδυνατούν να πληρώσουν τα νέα διογκωμένα παράβολα (για προσφυγές, εφέσεις κ.λπ.) που αφορούν όχι μόνο τις νέες (από 1-1-2011) αγωγές, αλλά και τις περίπου 200.000 εκκρεμείς από πολλά χρόνια υποθέσεις (πρωτοείσακτες ακόμα και από το 2002). Το πρόβλημα αποκτά πλέον τεράστιες διαστάσεις, καθώς για τους επόμενους μήνες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα αναβάλλονται σε όλη τη χώρα υποχρεωτικά, γιατί με αφορμή σχετική προσφυγή πρέπει να προηγηθεί μια «δίκη - πιλότος» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να κριθεί εάν είναι αντισυνταγματική η αιφνίδια εκτόξευση των παραβόλων.

Εγκριση
Ειδική επιτροπή του ΣτΕ (όπως ορίζει ο νέος ν. 3900/10) ενέκρινε το αίτημα για δίκη - πιλότο για να λυθεί γρηγορότερα το πρόβλημα της συνταγματικότητας, επιβάλλοντας αναγκαστικά (κατά το ν. 3900) την αναστολή όλων των εκκρεμών χιλιάδων δικών όπου τίθεται το ίδιο ζήτημα. Η απόφαση του ΣτΕ θα χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 μήνες με συνέπεια χιλιάδες αναβολές λόγω και της οικονομικής αδυναμίας και ως λύση προβάλλει η άμεση νομοθετική κατάργηση των υπέρογκων παραβόλων τουλάχιστον στις εκκρεμείς υποθέσεις, αφού άλλωστε κινδυνεύει άμεσα να κριθεί αντισυνταγματική.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) θέτει ζήτημα έγκαιρης και αποτελεσματικής υπεράσπισης των συμφερόντων του Δημοσίου σε υποθέσεις που προσδιορίζονται γρήγορα με σύντμηση προθεσμιών και οι οποίες οδηγούνται σε βέβαιη αναβολή λόγω αδυναμίας αποστολής του σχετικού φακέλου.

Αντιδράσεις
Πολλοί φορολογούμενοι, εταιρείες, νομικοί κ.λπ., εναντιώθηκαν στην «εκτόξευση» των παραβόλων από την πρώτη στιγμή, υποστηρίζοντας ότι περιορίζει ανεπίτρεπτα το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, ενώ η επιβολή τους σε υποθέσεις εκκρεμείς εδώ και χρόνια προσβάλλει τις αρχές της αναλογικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Στο παρελθόν (για μία 20ετία περίπου) δεν υπήρχε καθόλου παράβολο ή προβλέφθηκε ένα συμβολικό ποσό ύψους 4,40 ευρώ (1.500 δραχμές) που ξαφνικά με το ν. 3900/10 αυξήθηκε στο 2% της αξίας της φορολογικής - τελωνειακής διαφοράς. Αν ο φορολογούμενος δεν το καταβάλει, δεν μπορεί να γίνει δίκη, καθώς η αγωγή του κρίνεται απαράδεκτη.

Εταιρεία που πτώχευσε λόγω της κρίσης, είχε υποβάλει από το 2005 προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά κατά φορολογικών προστίμων (για διαχειριστικά λάθη και ΦΠΑ από το 1992 έως το 2001) καταβάλλοντας το επί χρόνια προβλεπόμενο παράβολο, συνολικά 108 ευρώ. Τώρα της ζητήθηκε να καταβάλει ποσό 36.725 ευρώ, δηλαδή 340 φορές μεγαλύτερο (!) για να μην απορριφθούν οι αγωγές της ως απαράδεκτες.

Αξιοποιώντας τις διατάξεις του νέου νόμου 3900/10 (για την επιτάχυνση απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης και τις φοροδίκες - εξπρές) ζήτησε να γίνει στο ΣτΕ «δίκη - πιλότος» για τα σοβαρά συνταγματικά προβλήματα που προκαλεί η αιφνίδια «εκτόξευση» των παραβόλων.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο