Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εφτασε η ώρα ανακοινώσεων. Το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση θα αποκαλύψει το περίγραμμα των μέτρων, ύψους 23 δισ. ευρώ, που αφορούν την πορεία της χώρας ως το 2015.

Εφτασε η ώρα ανακοινώσεων. Το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση θα αποκαλύψει το περίγραμμα των μέτρων, ύψους 23 δισ. ευρώ, που αφορούν την πορεία της χώρας ως το 2015.

Το αναλυτικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Μαΐου με στόχο να ψηφισθεί ως τις 15 Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέβαλε για μερικές ώρες την προγραμματισμένη για την Παρασκευή το πρωί αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον, όπου θα συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Θα είναι παρών στις ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό ο οποίος και θα εξηγήσει το πολιτικό σκεπτικό των μέτρων.

Το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής θα έχει τέσσερις κύριους άξονες:

1. Δημοσιονομική Προσαρμογή: στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015. Ο άξονας αυτός θα περιλαμβάνει μεγάλες (αλλά όχι οριζόντιες) περικοπές στις ΔΕΚΟ και στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

2. Αποκρατικοποιήσεις: σχέδιο για πώληση και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

3. Ανάπτυξη: Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση. Θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για να διευκολυνθεί η προσέλκυση κεφαλαίων και ξένων επενδύσεων.

4. Κοινωνική προστασία: Πρωτοβουλίες για την προστασία των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων με «αναδιανομή» των κοινωνικών επιδομάτων με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Οι περικοπές

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε στο προσχέδιο των μέτρων ύψους 23 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-15.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περικοπές θα περιλαμβάνονται μέτρα όπως τα εξής:

- Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος 4,6 δισ. ευρώ.

- Νέο Μαχαίρι στις ΔΕΚΟ με την εφαρμογή σχεδίων αναδιάρθρωσης και περικοπής δαπανών για την εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ.

- Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 2,3 δισ. ευρώ.

- Εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας.

- «Ψαλίδι» στα κοινωνικά επιδόματα και κυρίως στον αριθμό των δικαιούχων με εκτιμώμενο όφελος ως 4,5 δισ. ευρώ.

- Περικοπή των φοροαπαλλαγών για την είσπραξη 9,2 δισ. ευρώ μέσω φορολογίας.

Παράλληλα, το μνημόνιο προβλέπει την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

- Εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, προκειμένου να εισπραχθούν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ. Ενδεχέται να αντικατασταθεί από άλλη παρέμβαση, ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, καθώς εκτιμάται ότι η επιβάρυνση για τα φτωχά κυρίως νοικοκυριά θα είναι πολύ μεγάλη.

Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% σε δύο δόσεις, φέτος και το 2012, με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ.

- Επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, για να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ.

- Επιβολή «πράσινου» φόρου στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες που ρυπαίνουν.

- Επιβολή ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα, με στόχο την είσπραξη 100 εκατ. ευρώ.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο