Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων
Αλλες ειδήσεις

Έντονα τα προβλήματα των ΜμεΕ από το Taxisnet

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63

Αθήνα, 14 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Έντονα τα προβλήματα των ΜμεΕ από το Taxisnet»

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πύλης του Taxisnet, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, διατυπώνοντας τις επακόλουθες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα :

«…Μετά από τους δυο πρώτους μήνες λειτουργίας του Τaxisnet και παρά τις 1,7 εκατ. ηλεκτρονικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ακόμη ότι αξιοποιείται πλήρως ηλεκτρονική πλατφόρμα του  πληροφορικού συστήματος της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών.

Τεράστια προβλήματα και απίστευτη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις καινοτόμες λύσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet. Επιχειρηματίες και λογιστές χαιρέτησαν με πολλές ελπίδες την προαναγγελία των νέων υπηρεσιών-εφαρμογών  της Γ.Γ.Π.Σ.,  οι οποίες θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, παρακρατουμένων φόρων κ.λπ. των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και αντί της εξοικονόμησης χρόνου έγινε ακριβώς το αντίθετο.

Από τις αρχές του Απριλίου άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα και να εντείνονται με κορύφωση την  προσωρινή  διακοπή λειτουργίας του Taxisnet (11-04-2011), λόγω βλάβης σε υποσταθμό της ΔΕΗ που στεγάζεται σε υπόγειο του κτηρίου της ΓΓΠΣ στο Μοσχάτο.

Ειδικότερα :

- Υπήρξαν περιπτώσεις που κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων συνέβαινε μετάπτωση από το λογαριασμό του νομικού προσώπου στο λογαριασμό test με αποτέλεσμα εμφάνιση λανθασμένων στοιχείων.

- Το σύστημα είναι αργό και πολλές φορές εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος με ταυτόχρονη  διακοπή της επικοινωνίας  με το Taxisnet.

- Αδυναμία υποβολής δήλωσης Ε3 των επιτηδευματιών που επιθυμούσαν να υπαχθούν στον  «αυτοέλεγχο» με μηδενικές δαπάνες ή με ζημιογόνα αποτελέσματα.

- Έντονα προβλήματα εκτύπωσης των εντύπων και των δηλώσεων που έχουν τη μορφή pdf.

- Δημιουργεί αμφιβολίες κατά πόσο θα λειτουργήσει χωρίς λάθη η ηλεκτρονική απόδοση φόρου μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης, ενώ ερωτηματικά διατυπώνονται για την «ταυτότητα πληρωμής».

- Η δυσλειτουργία του Τaxisnet προκαλεί καθυστερήσεις στην Υπηρεσία μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, λόγω της προβληματικής σύνδεσης με την κεντρική βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ.

Αρκετά από τα παραπάνω προβλήματα έχουν επιλυθεί  μετά από παρεμβάσεις και  επισημάνσεις των φορολογουμένων και άλλα όχι. Η ταχύτητα και οι συχνές πτώσεις του συστήματος δύσκολα θα βρουν λύση. Βέβαια μετά από την πρόσφατη κατάρρευση του συστήματος  υπάρχει φόβος ότι τα προβλήματα θα ενταθούν καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υποβληθεί μεγάλο πλήθος δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατουμένων φόρων, ακινήτων από όλο και περισσότερους επιτηδευματίες και λογιστές που θα κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Taxisnet.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι έως τώρα  επιβεβλημένες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών νέων προθεσμιών υποβολής, ελάχιστα έχουν  βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων,  θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπιστεί συνολικά η καθημερινή δύσκολη κατάσταση  που αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι αλλά και λογιστές και να δοθούν ρεαλιστικές παρατάσεις οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αξιοποίηση των δέκα διακριτών ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ  καθώς και την ορθή – χωρίς λάθη- υποβολή όλων των δηλώσεων, όπως Φ1, Φ2, Φ4, Φ5, Φ012, Ε1, Ε2, Ε3, ΦΜΥ και Ε9 από τον Ιούνιο 2011.

Η ΕΣΕΕ στηρίζοντας απόλυτα την ηλεκτρονική υποβολή και απόδοση φόρου ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Τaxisnet και κατανοώντας την ανάγκη του κράτους να εισπράξει άμεσα  τους φόρους που προκύπτουν από τις δηλώσεις εισοδήματος θεωρεί αναγκαίο οι καταληκτικές ημερομηνίες ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων  όλων των νομικών και φυσικών προσώπων να παραταθούν σταδιακά έως την 31η Μαΐου 2011».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description LIAROMMATIS | Απριλίου 14, 2011 5:47 μ.μ. | Reply
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ !!!!!!
image description xristosnlogist | Απριλίου 14, 2011 7:44 μ.μ. | Reply
ΜΕΧΡΙ 30/06/2011 ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 31/07/2011 ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ 31/5/2011 ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΓΑ ΚΑΙ ΙΚΑ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΌΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ......ΚΑΙ ΑΡΓΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ .....ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥ.........ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
ΑΥΤΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΥΡΑΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ........ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο