Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά
Αλλες ειδήσεις

«Πρεμιέρα» του νέου επενδυτικού νόμου με την πρώτη πρόσκληση υποβολής σχεδίων

Δημοσιεύται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα η πρώτη πρόσκληση υποβολής επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις 4,2 δισ. ευρώ το 2011.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας χθες στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ τις παρεμβάσεις του υπουργείου για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τόνισε ότι για την αναθέρμανση της οικονομίας επιδιώκεται η συντονισμένη ενεργοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ο νέος επενδυτικός νόμος και μέσα στο 2011 με δύο προκηρύξεις θα διατεθούν στους επενδυτές κίνητρα 1,2 δισ. ενισχύσεων και 3 δισ. φοροαπαλλαγών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη προκήρυξη θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Μαΐου και η δεύτερη θα γίνει τον Οκτώβριο.  Εξάλλου εντός του 2011 έχουν εγκριθεί επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ για 321 στο πλαίσιο του  παλαιού αναπτυξιακού νόμου, τα οποία θα διατεθούν στους δικαιούχους μέσα στους επομένους δύο μήνες. Στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αποβλέπει και η δημιουργία του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ). Η πρώτη προκήρυξη του ΕΤΕΑΝ, που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, αφορά το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (1,2 δισ. μοχλευόμενων πόρων) και ακολουθούν:

- Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ: 105 εκατ. ευρώ αρχές Ιουλίου στην αγορά
- Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας: 450 εκατ. ευρώ αρχές Ιουλίου στην αγορά
- Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας: υπό σύσταση ώστε να βγει στην αγορά μέχρι το τέλος του 2011.

Συμπληρωματικά, ως προς τη ρευστότητα, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχει ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JEREMIE σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο μοχλεύει κοινοτικούς πόρους υπό τη μορφή ενισχύσεων στην ίδια λογική με το ΕΤΕΑΝ. Συνολικά έχουν προϋπολογιστεί δάνεια ύψους 360 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.  Μάλιστα, το ένα από τα τρία προγράμματα, που αφορά τη δανειοδότηση έως 100.000 ευρώ για νεοσύστατες μικρές επιχειρήσεις, βρίσκεται ήδη στην αγορά μέσω 2 τραπεζών.  

Τέλος, μέσω των ΣΔΙΤ θα επιδιωχθεί η κινητοποίηση επενδύσεων σε έργα υποδομής από τους ΟΤΑ. Μέχρι τον Ιούνιο 2011 θα δημοπρατηθούν προγράμματα 1,2 δις ευρώ στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ.

Εξάλλου μέσω του ΕΣΠΑ για τη νεανική καινοτομική επιχειρηματικότητα θα διατεθούν κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα προγράμματα του JEREMIE τρέχουν ήδη με στόχο την ενίσχυση ΜμΕ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.   
Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο